Publică un anunț
piatasud.md

Patru fântâni din s. Sălcuța, raionul Căușeni, vor fi renovate prin intermediul Bugetării Participative // VIDEO

În s. Sălcuța, raionul Căușeni, bugetarea participativă este implementată pentru prima dată. În acest scop, din bugetul local au fost alocați 50 mii lei pentru a soluționa o problemă sesizată de comunitate. Cetățenii au decis ca fântânile trebuie să fie renovate.

„Proiectul Bugetul Meu ne-a oferit cumva ocazia să alegem, să selectăm noi direcțiile de activitate a primăriei., Primăria a transferat puterea deciziei către cetățean. Noi am avut intenția să oferim un exemplu de activism prin renovarea fântânilor. Am selectat inițial doar 2 și suntem foarte bucuroși ca administrația publică Locală  a selectat aceasta prioritate necesară și a contribuit ca să reparăm 4 fântâni. Aceasta este și un succes al acestei colaborări. Primăria este deschisă și va fi cumva un început bun în implementarea procesului de bugetare participativă ca-n anii viitori să contribuim la soluționarea participativă a problemelor din localitate” ne-a declarat Liliana Bacal, secretara Coaliției Locale Sălcuța.

Colacii pentru cele 4 fântâni care urmează a fi reabilitate deja au fost procurați, iar lucrările de reabilitare au fost demarate de către localnici.  

„Pentru prima dată noi am implementat un proiect de bugetare participativa în care am soluționat o problemă care îi dorare pe cetățeniii nostri, locuitorii satului. Două proiecte au fost recepționate de primărie, a fost selectat doar 1, cel mai bun:  într-adevăr avem nevoie de reparația fântânilor. Primăria, cu acordul consilierilor, a alocat anul acesta 50 de mii lei. ” ne-a comunicat Maria Ciomortan, contabilul-Șef al primăriei Sălcuța, r-ul Căușeni. 

Până la instalarea colacilor fântânilor, cele 4 fântâni selectate vor fi curățate și efectuate lucrări de pregătire: construcția fundației pe care urmează să fie puși colacii. Lucrările sunt realizate de către cetățeni, în special veteranii Războiului pentru Independența și Integritatea Republicii Moldova din 1992. 

„Chiar nu demult, lângă pădure s-a reparat o fântână. O fântână de izvor  trebuie păstrată” ne-a spus o bătrânică pe care am întâlnit-o în sat.

Și tinerii au fost implicați în procesul de elaborarea și implementare a proeictului. 

 „Noi rămânem în localitatea respectivă și dacă nu vom face noi o schimbare – nu are cine să o facă. Noi o facem pentru generația următoare, care o să vina din urma noastră. Proiectul Bugetarea Participativă a fost unul interesant care a arătat și cum trebuie să fie monitorizati banii, transparența. Mai mult mi-a plăcut să ascult și să văd cu se formează toatea acestea și care o să fie progresul” ne-a declarat Alexei Ciomortan, tânăr din s. Sălcuța. 

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Articole similare