Publică un anunț
piatasud.md

Pe ce dată va fi sărbătorit Paștele în 2024

Pe ce dată va fi sărbătorit Paștele în 2024

Anual, creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Paștele. În conformitate cu hotărârile Sinodului Ecumenic de la Niceea din 325 e.n., această sărbătoare este marcată în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline care are loc după echinocțiul de primăvară.

Astfel, în anul 2024, Paștele va fi sărbăorit în ziua de duminică 5 mai, iar Paștele Blajinilor în ziua de luni, 13 mai.

Conform învățăturilor creștine, Paștele marchează învierea lui Isus Hristos din morți în a treia zi de la răstignirea Sa pe cruce. Credincioșii sunt îndemnați să reflecteze asupra valorilor fundamentale ale iubirii și milostivirii, inspirate de sacrificiul lui Hristos. De asemenea, Lumina Sfântă, aprinsă în timpul slujbei de Înviere, este considerată sfântă și protector al casei, reprezentând prezența divină. Această lumină este transmisă de la un credincios la altul și simbolizează comuniunea în credință.

Totodată, în lunea următoare, după Sfintele Paști, credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor. În această zi își amintesc și aduc cinstire celor decedați, vizitând cimitirele și mormintele rudelor lor. Paștele Blajinilor este considerat un moment potrivit pentru a aduce flori, lumânări și pomeni la morminte, exprimând astfel respect și comemorare pentru cei care au trecut în lumea celor drepți. Credincioșii se roagă pentru odihna sufletelor celor decedați și reflectează asupra importanței vieții spirituale.

Articole similare