UE a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor care reglementează piața muncii în Moldova
A fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii.
Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, care reglementează piața muncii din Republica Moldova. Scopul proiectului, cu durata de doi ani, este de a îmbunătăți accesul la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova.
Unul din obiectivele proiectului este creșterea performanțelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în ceea ce privește prevenirea și combaterea excluziunii de pe piața muncii. Noul proiect lansat va include diversificarea serviciilor și programelor de ocupare a forței de muncă; extinderea furnizării de servicii personalizate; îmbunătățirea sistemului de management al performanței și îmbunătățirea sistemului de formare internă pentru personalul agenției.
„Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a declarat Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Un alt obiectiv al Proiectului este îmbunătățirea performanțelor Inspectoratului de Stat al Muncii în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor. Obiectivul se concentrează pe îmbunătățirea capacităților instituției de a-și îndeplini mandatul de control de stat. Aceasta înseamnă revizuirea cadrului juridic și a politicilor interne; planificarea strategică a vizitelor de inspecție; îmbunătățirea sistemului de formare pentru personal; modernizarea procedurilor și a sistemului informațional; colaborarea strânsă cu partenerii sociali, precum și furnizarea de sprijin material.
„Mesajul meu este clar: calea către o elaborare eficientă și incluzivă a politicilor trece printr-un dialog social puternic între Guvern și organizațiile patronale și sindicale. OIM este gata să îi ajute pe constituenții noștri din Republica Moldova să își aprofundeze consultările, cooperarea și negocierile. Dialogul social este, cu atât mai important, cu cât Republica Moldova lucrează în vederea aderării la Uniunea Europeană”, a explicat directorul general Houngbo.
Proiectul își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova. De asemenea, se va acorda sprijin pentru a aduce legislația națională cu privire la forța de muncă și muncă în conformitate cu acquis-ul UE și standardele OIM.
Spre final, Alexei Buzu a mulțumit Comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Comisiei Europene, dar și directorului general și Organizației Internaționale a Muncii pentru suportul și deschiderea de a continua reformele demarate, precum și pentru expertiza de calitate oferită de instituțiile europene pentru colegii din Republica Moldova.
Amintim că aceasta este prima vizită a comisarului Schmit în Republica Moldova, în timp ce directorul general al OIM a mai fost în vizită în februarie 2023. Moldova a fost prima sa destinație în Europa după numirea sa în martie 2022.