Publică un anunț
piatasud.md

Cât costă acomodarea unui refugiat în Centrele autorizate din raionul Cahul și ce se întâmplă la momentul dat

Cât costă acomodarea unui refugiat în Centrele autorizate din raionul Cahul și ce se întâmplă la momentul dat

Recent, Guvernul a transferat raionului Cahul 577 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor generate de criza refugiaților. 

Cu toate acestea, Președintele raionului Cahul a declarat că banii alocați nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile existente și a denunțat repartizarea inechitabile a fondurilor către raioane, raionul Cahul beneficiind de cele mai mici alocări raportate la numărul de locuri disponibile în centrele de plasament autorizate. 

”Am primit până la moment doar 577 de mii de lei pentru 260 de locuri. Nu este clar, care este formula de repartizare a acestor mijloace. Nu vreau să supăr colegii din alte raioane, dar bunăoară în Ungheni au primit 288 de mii de lei pentru 70 de locuri, UTA Găgăuzia pentru 160 de locuri au primit peste un milion de lei. Nu înțelegem, am solicitat colegilor de la Direcția finanțe să vină cu o explicație, să ia legătura cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, dar până astăzi nu avem o claritate la acest capitol”, a declarat Marcel Cenușă, în cadrul unei conferințe de presă petrecută la Parlament. 

Totodată, Președintele raionului a menționat că actualmente, nu s-a cheltuit nici un ban public pentru gestionarea crizei refugiaților în raionul Cahul, o mare parte din cheltuieli au fost acoperite de agenți economici și cetățeni. 

Consiliul raional Cahul a estimat suma care ar acoperi cheltuielile de acomodare și întreținere a refugiaților în centrele de plasament autorizate la valoarea de 3,2 milioane de lei, sumă calculată în conformitate cu formulele de calcul a Comisiei Situații Excepționale. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Au fost transferați către Direcțiile raional de Asistență scoală suma de 21 milioane de lei

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a prezentat în seara zilei de 21 martie modul în care sunt calculate cheltuielile pentru plasarea refugiaților în centrele de plasament și modul în care autoritățile publice pot solicita acoperirea cheltuielilor suportate în această perioadă. 

Potrivit ministrului, Direcțiile Asistență Socială din raioane sunt beneficiarii direcți ai alocărilor de la guvern, iar devizele de cheltuieli nu trebuie să depășească anumite plafoane stabilite. 

Astfel, pentru alimentarea refugiaților, Guvernul a stabilit un plafon de 50 lei per persoana/zi în caz că sunt procurate produse alimentare și pregătită hrana direct în centru de plasament și 70 lei per persoană/zi în caz că este contractat un serviciu de catering. 

De asemenea, un pachet de articole igienice  pentru un refugiat nu trebuie să depășească valoare de 250 lei, iar pentru dotarea centrului cu necesarul pentru un loc de dormit nu trebuie să fie depășită suma de 750 lei. 

Marcel Spătari a menționat că deja au fost transferați către Direcțiile raional de Asistență scoală suma de 21 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro n.r.) pentru gestionarea centrelor pentru refugiați. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai declarat că majoritatea raioanelor au primit circa 80% din valoarea devizului de cheltuieli prezentat, dar și că centrele de plasament acreditate activează la 50% din capacitate. 

 „Raionul Cahul refugiați au fost plasați în Sanatoriul Nufărul Alb, care a prezentat costuri care nu se încadrau în limite. Dacă sunt legitime le vom acoperi” a menționat Marcel Spătari.

De ce banii alocați de Guvern nu acoperă cheltuielile în raionul Cahul. 

În raionul Cahul au fost create 3 centre autorizate pentru cazarea refugiaților din Ucraina. Acestea se află în incinta Sanatoriului Nufărul Alb din Cahul, în cadrul căminului Uș. B.P. Hasdeu din Cahul, dar și în incinta Centrului Maternal din Cahul. 

Principalele cheltuieli care urmează să le suporte administrația publică locală sunt achitarea taxei de cazare pentru aceste instituții. Din informațiile deținute, pentru o zi de cazare în cadrul Căminului Universității (aproximativ 4 paturi) s-ar solicita 270 lei, iar pentru o zi de cazare la Sanatoriul Nufărul Alb, prețul ar depăși 300 lei. Centrul maternal are o capacitate de 30 de paturi, instituția fiind în subordinea Consiliului raional Cahul. 

Astfel, costul de plasare în prima zi a unui refugiat în centrul din cadrul Sanatoriului Nufărul Alb din Cahul ar fi 

Prima zi: 150 lei cazare + 250 lei pachet igienic + 70 lei alimentație = 470 lei 
Următoarele zile de cazare 220 lei / refugiat  

Universitatea de Stat din Cahul 

Prima zi : 67 lei cazare + 250 lei pachet igienic + 70 lei alimentație = 287 lei / refugiat 
Următoarele zile de cazare – 137 lei/refugiat. 

În cadrul centrului maternal, o zi de cazare pentru un refugiat ar costa: 

Prima zi: 250 lei pachet igienic + 70 lei alimentație = 320 lei / refugiat, iar în următoarele zile ar fi nevoie de acoperit doar cheltuielile de alimentație. 

Astfel, în situația actuală cea mai mare pondere a cheltuielilor revine plății pentru cazare, în situația când alimentarea refugiaților este acoperită de un șir de organizații nonguvernamentale, iar articole de igienă au fost donate de către cetățeni și organizații. 

La situația zilei de 21 martie, în centrele de plasament autorizate din raionul Cahul erau cazați 184 de refugiați, iar de la începutul războiului în Ucraina au trecut prin centrele de plasament – peste 700 de persoane, care au fost găzduite 1-2 zile, dar șunt și refugiați care au rămas în raionul Cahul.   

Calculele date nu includ și cheltuielile salariale, care potrivit dispoziției Comisiei Situații Excepționale, la fiecare centru autorizat urmează a fi angajate 7 persoane, ceea ce nu s-a făcut în raionul Cahul, ceea ce ar presupune cheltuieli lunare de încă aproximativ 100 mii lei. 

Precizăm că pentru a acoperi cheltuielile suportate de APL de nivelul I, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a pus la dispoziție o adresă de email: cont.refugiati@social.gov.md, la care autoritățile pot transmite documente confirmative (dispoziții de alocare a mijloacelor financiare, contracte de prestări servicii, facturi de procurare a bunurilor/produselor pentru refugiați, etc.) pentru ca Ministerul să identifice soluții de finanțare pentru autorități.

Amintim că la 21 martie, ora 6.00, pe teritoriul Republicii Moldova se aflau 101.539 refugiați din Ucraina, dintre care 49.118 copii. Numărul este în scădere față de datele de la sfârșitul săptămânii trecute. În ultimele zile, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina nu s-a înregistrat flux majorat de intrări în Republica Moldova și se circulă în regim normal.

În cele 104 centre de plasament din țară, dintre care 42 în Chișinău, sunt cazați 4.268 de refugiați, majoritatea femei și copii. În centre mai sunt disponibile peste 4.800 locuri libere.

Articole similare