Publică un anunț
piatasud.md

Câte 200 de mii de lei pentru tinerii veterinari care se vor angaja în localitățile rurale

Câte 200 de mii de lei pentru tinerii veterinari  care se vor angaja în localitățile rurale

Din acest an, proaspeții absolvenți veterinari care se vor angaja în localitățile rurale vor primi o indemnizație unică de aproximativ 200 de mii de lei, după modelul medicilor și profesorilor, transmite Moldova1.

Conform regulamentului aprobat prin prin HG  611/2023, medicii, absolvenți ai facultății de medicină veterinară, fie din țară, fie de peste hotare, care vor profesa în domeniu pot primi:

  • Indemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie, care se vor achita în trei rate egale (după expirarea primei luni și, ulterior, la finele fiecărui an de activitate);
  • Compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței sau locuință gratuită, acordată de autoritatea administrației publice locale;
  • Compensare lunară a costului a 30 kW/oră de energie electrică și compensare anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze.

Anastasia Oleinic este studentă în anul cinci la facultatea de medicină veterinară de la UTM. Anterior, tânăra a studiat nouă ani peste hotare, dintre care trei ani la un colegiu din Marea Britanie, unde a învățat cum să îngrijească de animale. Acum ea spune că e decisă ca după absolvire să meargă să muncească în satul ei de baștină – Teleșeu, raionul Orhei.

„Am avut ocazia să compar viața în alte țări și sunt îndrăgostită rău de Moldova și în special de viața de la țară, să fiu medic veterinar pe sate și poate pe parcurs îmi deschid și o fermă a mea. Acum statul ne motivează cu proiectul de lege care s-a implementat din anul asta, ajutor de la stat pentru tinerii specialiști este vorba de 15 salarii medii pe economie, timp de trei ani plus careva facilități pentru chiria locuinței și pentru căldură. Cred că acest proiect va fi în stare să modifice mult gândirea specialiștilor”, a mărturisit Anasasia.

În anul 2023, la facultatea de medicină veterinară de la UTM au fost înmatriculați peste 100 de studenți, cu 10 la sută mai mulți față de anul precedent. Administrația facultății consideră că odată cu lansarea facilităților pentru absolvenți, dar și cu modernizarea bazei tehnico-materiale, numărul viitorilor medici veterinari va crește.

Medicii veterinari absolvenți se pot angaja în cadrul întreprinderilor, gospodăriilor țărănești, fermelor de creștere a animalelor, abatoarelor, instituțiilor statului (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar), clinicilor și farmaciilor veterinare, care necesită prezența nemijlocită a medicului veterinar.

Totodată, aceștia au posibilitatea să profeseze în una din formele organizatorice și juridice ale activității de antreprenoriat, cum ar fi: clinicile și farmaciile veterinare, prestarea serviciilor pentru crescătorii de animale etc.

Informăm că în prezent, în localitățile din țară e nevoie de cel puțin 200 de medici veterinari.

Articole similare