Publică un anunț
piatasud.md

Energia electrică se va ieftini cu 10 %

Energia electrică se va ieftini cu 10 %

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat astăzi și a aprobat reducerea tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANRE, reducerea tarifelor pentru consumatorii finali a devenit posibilă datorită următorilor factori: diminuarea prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%, diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7%, devierile tarifare pozitive acumulate până la 1 iulie 2020 și evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2020, estimat la nivel de 17,9 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 17,58 lei/USD inclus în tarifele/prețurile în vigoare (cu +1,8 %).

Astfel, consumatorii finali deserviți de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. vor achita 1,68 lei/kWh, cu 21 bani/kWh ori 11,1% mai puțin decât prețul în vigoare.

Consumatorii finali deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 2,14 lei/kWh, cu 8,5 bani/kWh ori 3,8% mai puțin decât prețul în vigoare.

De asemenea, au fost aprobate prețurile la energia electrică furnizată altor categorii de consumatori finali. Astfel Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. va prelua taxa de 1,32 lei/kWh de la consumatorii finali ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puțin decât prețul în vigoare și de 1,17 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV), cu 20,6 bani/kWh sau 14,9% mai puțin decât prețul în vigoare.

Consumatorii S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie vor plăti 1,57 lei/kWh, cu 6,4 bani/kWh sau 3,9% mai puțin decât prețul în vigoare.

Noile prețuri reglementate și tarifele pentru serviciile de furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Articole similare