Publică un anunț
piatasud.md

Prevenirea cancerului de col uterin:La Cahul a fost deschis centrul de colposcopie

Prevenirea cancerului de col uterin:La Cahul a fost deschis centrul de colposcopie

În incinta Centrului Perinatal Cahul a fost deschis un centru de colposcopie. Aceasta presupune facilitarea accesului la servicii calitative și rapide din regiunea de sud a țării.

Centrul de colposcopie din Cahul este dotat cu utilaje moderne pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin.

”Cu ajutorul colposcopului nou putem vizualiza colul uterin cu o mărire de până la 60 de ori. Noi depistăm prezența sau absența leziunilor anormale la nivel de col uterin și astfel putem ușor elimina aceste leziuni pentru a preîntâmpina cancerul de col uterin. În Republica Moldova în ultimii 5 ani s-au depistat 350 de cazuri de cancer de col uterin din care 150 au decedat”, a subliniat medicul obstetrician-ginecolog, Laurenția Rotaru-Boitan.

Nadejda Mudrenco

”De astăzi nu mai e nevoie ca pacienta să meargă tocmai la Chișinău la centrele Republicane pentru investigații și stabilirea dignosticului. Felicit toți colegii cu această deschidere și sperăm la o bună colaborare cu AMP care ne va selecta pacientele eligibile pentru colposcopie”, a menționat Nadejda Mudrenco, medic onco-ginecolog.

Vasile Rotaru

”Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită colaborări fructoase dintre Ministerul Sănătății, UNFP și Agenția de Cooperare și Dezvoltare Elvețiană cât și cu Centrul de referință Republican Institutul Mamei și Copilului. Deschiderea acestui cabinet va oferi femeilor din regiunea de sud servicii calitative de prevenire a cancerului de col uterin, astfel acest cabinet va facilita efectuarea unor examinări complexe”, a punctat directorul IMSP Spitalul Raional Cahul.

Cabinetul de colposcopie a fost deschis datorită sprijinului Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii și în colaborare cu Ministerul Sănătății.

Articole similare