Publică un anunț
piatasud.md

Condamnare cu suspendarea executării pedepsei pentru cei trei bărbați din Cahul, care au încercat să scoată din țară 700.000 țigări în iunie 2022

Condamnare cu suspendarea executării pedepsei pentru cei trei bărbați din Cahul, care au încercat să scoată din țară 700.000 țigări în iunie 2022

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Oficiul „Sud,” anunță condamnarea celor trei învinuiți din Cahul, care în iunie 2022 ar fi încercat să treacă ilegal cu barca gonflabilă peste Prut aproape 700.000 țigări.

Costul estimativ al capturii pe piața neagră din România ar cifra 1.600.000 MDL. Tentativa de contrabandă a avut loc în noaptea dinspre 29 spre 30 iunie 2022, aproximativ ora 23. Schema însă a fost deconspirată în baza informațiilor operative obținute și gestionate de oamenii legii, ceea ce a permis reținerea în flagrant a trei persoane, în timp ce descărcau cutiile cu țigări, după ce au umflat barca și urmau să o lanseze la apă.

Deși procurorii PCCOCS au solicitat o pedeapsă mai aspră – de 5 ani pentru organizator și șoferul microbuzului și de 4 ani cu suspendarea executării pedepsei pentru tânărul membru al grupului – Judecătoria Cahul i-a condamnat (după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția, la aproape două săptămâni de la reținere), însă cu suspendarea executării pedepsei pe un termen condiționat de 3 ani, pentru toți trei. Prin urmare, procurorii vor contesta hotărârea la Curtea de Apel Cahul, așa cum potrivit Codului penal contrabanda cu mărfuri accizate în așa cantități, comisă de mai multe persoane, se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Învinuiții au vârste de 23, 46 și 52 de ani, iar bărbatul mai în vârstă este organizatorul grupului criminal organizat și tatăl celui mai tânăr. Toți trei sunt domiciliați în raionul Cahul, iar anterior tentativei de contrabandă au depozitat lotul de țigări la domiciliul unuia din ei. Ulterior, le-au transportat pe malul Prutului cu un microbuz, iar cel de-al doilea autoturism era folosit ca antemergător, în scopul evitării patrulelor de poliție. La solicitarea procurorilor PCCOCS, prin sentința pronunțată, învinuiții urmează să achite în folosul statului contravaloarea ambelor mijloace de transport, ca bunuri folosite la comiterea acestei infracțiuni.

Investigațiile continuă, în vederea deconspirării tuturor participanților infracțiunii comise.

  • Costul estimativ al capturii pe piața neagră din România ar cifra 1.600.000 MDL
  • Cei trei au fost condamnați cu suspendarea executării pedepsei, deși infracțiunea se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Articole similare