Publică un anunț
piatasud.md

Cum îți protejezi drepturile atunci când apelezi la serviciile de chirie auto

Cum îți protejezi drepturile atunci când apelezi la serviciile de chirie auto

Probabil mulți dintre noi am închiriat o mașină sau avem cel puțin un prieten care a închiriat o mașină. În calitate de client rent a car, pentru a evita pe cât posibil pierderea garanției sau neplăceri cu autoturismul închiriat, este bine să fii informat despre piața de rent a car din țară, înainte de a închiria mașina.

În context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a venit cu mai multe sfaturi. Înainte de a închiria un automobil verificați:

  • elementele incluse în preţ: acordaţi o atenţie specială taxelor;
  • eventualele costuri suplimentare pe care va trebui să le plătiţi pe durata perioadei în care folosiţi maşina;
  • condiţiile referitoare la alimentarea cu combustibil;
  • termenii privind anularea contractului;
  • alte posibile restricţii (de ex. limite de kilometri, în ce locuri aveţi sau nu voie să călătoriţi).

Dacă aţi făcut rezervarea on-line, luaţi cu dumneavoastră o copie tipărită. La semnarea contractului de închiriere la destinaţie, aveţi grijă ca termenii prevăzuţi de acesta să corespundă celor din rezervarea făcută anterior. Păstraţi o copie a tuturor documentelor pe care le semnaţi. Verificaţi în ce situaţii sunteţi acoperit de asigurare. Cereţi informaţii despre politica firmei în caz de defecţiuni ale automobilului sau accident. Verificaţi maşina împreună cu un angajat al companiei pentru a semnala eventuale defecţiuni. Dacă nu vi se dă o listă de control, notaţi orice defecţiune sesizată şi solicitaţi ca un angajat să vă semneze hârtia.

Dacă maşina se defectează, sunaţi compania care v-a închiriat-o şi aşteptaţi instrucţiunile acesteia. Nu încercaţi să reparaţi vehiculul fără aprobarea companiei. În caz de accident, notaţi numele şi adresele persoanelor implicate. Dacă cineva este rănit sau apare o dispută cu privire la răspunderea părţilor, chemaţi poliţia. Contactaţi imediat compania care v-a închiriat maşina.

Încercaţi să returnaţi maşina pe durata programului de lucru al companiei, pentru a vă asigura că cineva verifică starea acesteia. Un angajat ar trebui să redacteze o notă scrisă cu privire la starea vehiculului. Nota respectivă trebuie semnată atât de dumneavoastră, cât şi de angajat. Păstraţi o copie. Dacă returnaţi maşina în afara programului de lucru, parcaţi-o în zona desemnată. Eventual, faceţi fotografii pentru a dovedi, dacă este nevoie, că aţi returnat maşina în stare bună.

Sursa: bizlaw.md

Articole similare