Publică un anunț
piatasud.md

Forța Fermierilor solicită autorităților să înceapă negocieri cu fermierii care participă la proteste

Forța Fermierilor solicită autorităților să înceapă negocieri cu fermierii care participă la proteste

În lumina protestelor ce au persistat timp de cinci zile și s-au extins pe plan geografic, se cere Guvernului și Parlamentului să inițieze cât mai curând un dialog eficient cu fermierii ce participă la manifestații, transmite IPN.

„Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că, imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei care hrănesc țara la masa de negocieri și au identificat soluții. Totodată, menționăm că recent Uniune Europeană a dispus alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii”, menționează asociația.

Reprezentanții asociației menționează că fără sprijinul statului marea majoritate a agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie nepermis de mult. Potrivit lor, situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale.

Săptămâna trecută, în mai multe raioane ale țării agricultorii au ieșit la protest cu tehnica din dotare. Aceștia spun că se apropie perioada lucrărilor de semănare și nu au bani nici pentru motorină, semințe sau îngrășăminte. Fermierii le cer autorităților să intervină cu măsuri de susținere. Acțiuni de protest sunt planificate și pentru astăzi la Leușeni, Rezina, Fălești, Telenești, Criuleni etc.

Articole similare