Publică un anunț
piatasud.md

În anul 2020, ANI a inițiat 400 de controale și a constatat peste 200 de încălcări

În anul 2020, ANI a inițiat 400 de controale și a constatat peste 200 de încălcări

Autoritatea Națională de Integritate a prezentat în ședință publică proiectul Raportului de activitate pentru anul 2020, care poate fi consultat pe pagina web a ANI.  Conform datelor prezentate, Inspectoratul de Integritate al ANI a inițiat 400 proceduri de control. 

Cele mai multe controale au derulat pe regimul juridic al conflictelor de interese, în număr de 156 de proceduri. În alte 125 de cazuri, inspectorii de integritate au verificat averile subiecților declarării. Iar, 114 proceduri de control au fost realizate pe aspectul incompatibilităților în funcția publică. 

În cadrul controalelor inițiate, în circa 156 de cazuri au vizat subiecți aflați în funcție de demnitate publică. În procedurile de control din 2020, sunt vizați și înalți demnitari de stat:  un fost președinte al Republicii Moldova, 32 de deputați, 20 de procurori, 11 judecători, un secretar de stat, un director SIS, un fost director SIS, doi membri CEC, un membru CSM, un director al Agenției ”Moldsilva”. Printre subiecții de demnitate publică în privința cărora au fost inițiate controale se enumeră și 7 președinți de raion, 3 vicepreședinți de raion, 71 de primari și 4 viceprimari, etc.

În rezultatul controalelor, inspectorii de integritate au constatat peste 210 încălcări admise de subiecții declarării. Astfel, doi deputați au fost stabiliți cu încălcarea regimului juridic al averii și intereselor personale, iar în cazul a trei deputați s-a demonstrat incompatibilitate în funcțiile deținute. 

Încălcări ale legislației ANI au fost constatate și pe numele unui procuror și a unui judecător. Procurorul a încălcat regimulul juridic al averii, iar judecătorul s-a aflat în incompatibilitate de funcție. Totuși, cele mai multe constatări au fost stabilite în cazul aleșilor locali. Circa 44 de primari au admis conflicte de interese cu persoanele apropiate, alți șase subiecții au deținut și alte funcții simultan cu mandatele de primar. Câte un caz de resticții și avere nedeclarată au fost stabilite pe numele a doi primari.

În cazul în care, actele de constatare emise de inspectorii de integritate vor rămâne definitive în instanța de judecată,  circa 182 de subiecți riscă să rămână fără funcții sau să fie decăzuți din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică. Printre cei vizați sunt patru deputați, 1 membru CSM,  câte un reprezentant al AGEPI și Cancelaria de Stat, 49 de primari, 4 președinți de raion și alți 4 vicepreședinți de raion, dar și alți subiecți, inclusiv din această categorie

Mai multe detalii pot fi vizualizate în proiectul raportului accesând aici.

Articole similare