În lunca Prutului, tradiția devine oportunitate

În lunca Prutului, tradiția devine oportunitate

Pe 21 iunie, în incinta Consiliului Raional Cahul a avut loc conferința de lansare a proiectului „Legenda IEI din Lunca Prutului” cu tema „Valorile Naționale din Lunca Prutului”.

Proiectul, care va fi implementat în localitățile Crihana veche, Manta și Vadul lui Isac, urmează să scoată în evidență specificul local al costumului național, in special al IEI dar și să dezvolte la localnici capacitatea de a fabrica Ii dar și de a le promova și vinde. 

„Proiectul presupune crearea a doua centre de dezvoltare socio-economică în care adulții vor învăța să coase Ie – cămașă națională. Beneficiarii țintă a acestui proiect sunt femeile, mamele, bunicile, femeile cu nevoi speciale, femeile reîntoarse de peste hotare care nu au un loc de muncă, femei care vor să-și creeze o afacere. La finalul acestui proiect intenționăm să organizăm un festival al meșterilor populari unde să promovăm Ia tradițională, și să ne învățăm și să o vindem” ne-a declarat doamna Tatiana Seredenco, coordonatoarea proiectului. 

Totodată, doamna Seredenco a menționat că idea proiectului vine de la locuitorii acestor satelor în care se desfășoară, iar pentru meșteșugărițe este foarte important să păstreze ceea ce au, ceea ce știu, și totodată să transmită aceste valori copiilor și nepoților săi. 

„Așteptările sunt mari. În primul rând dorim să ne învățăm să coasem costume naționale autohtone nu chiciuri care le vedem oriunde, dar și să ne învățăm să le vindem. Lunca Prutului tinde să devina o atracție turistică datorită acestor activități” a punctat doamna Seredenco. 

Pentru autoritățile locale, acest proiect vine nu doar să păstreze elementele culturii locale, dar și să creeze infrastructură turistică și culturală.

„Acest proiect este o provocare pentru autoritățile locale pentru ca încercăm să soluționăm o problemă ce ține de uitarea unor elemente ale folclorului, tradițiilor, obiceiurilor din zestrea bunicilor noștri și să scoatem de acolo la lumină tot ce avem mai bun – patrimoniul nostru cultural – istoric. Este o provocare pentru noi pe motiv că încercăm să facem acest lucru în parteneriat. Încercam prin promovarea valorilor noastre spirituale să păstrăm, să conservăm acest patrimoniu pentru generațiile viitoare, pentru că ceea ce era cândva în zestrea bunicilor este un element de legătură pentru generațiile care urmează după noi” ne-a comunicat doamna Rodica Cucereanu, Primara satului Crihana Veche, raionul Cahul.

La eveniment a fost prezentă și parlamentara Elena Bacalu: „Ia înseamnă totul pentru noi. Mă bucură foarte mult faptul că lăzile bunicilor noastre de la sate ascund adevărate valori printre care sunt și Iile naționale, iar acestea în ultimii ani au devenit un adevărat simbol național, un lucru care ne identifică. Când eram copii nu purtam Ie, dar acum revenim la aceasta frumoasă tradiție. Datorită acestui proiect, tineri vor avea posibilitatea să învețe de la persoanele mature să coase aceste Ii, și sunt mândră de faptul că acest proiect este implementat anume în raionul Cahul”.

La începutul conferinței,a fost organizată și o expoziție de Ii cu vânzare. În holul Consiliului Raional au fost expuse lucrări manuale ale meșterițelor din zonă, Ii care prezentau specificul folcloric a regiunii noastre.  

„Să cos Ie am învățat încă din frageda copilărie, mi-a plăcut foarte mult. Mama țesea la război, iar noi pe lângă dânsa multe am învățat. Multe elemente pe care le folosesc la Ie le-am luat de pe covoare. Am cusut prima Ie când fata mea avea 7 ani, acum are 38 de ani. Ne străduim în totdeauna să reflectam ceea ce ține de zona de sud, de satul nostru, desenele sunt alcătuite din figuri geometrice și semnifică natura. Tot ce ține de natură: cerul, stele, luna, soarele, florile, noi le găsim locul pe Ie. Culorile roșu și negru sunt culori mai des folosite în zona noastră de sud. Ne plac toate culorile și dorim să le brodăm și să avem costume pentru orice ocazie” ne-a declarat Ecaterina Stîgă, meșteră populară.

La eveniment a fost prezent și Ion Groza, Președintele raionului Cahul: „Tradițiile sunt bogăția poporului nostru și noi suntem conștienți de faptul că urmașii noștri trebuie să cunoască ce au purtat părinții și buneii. Acest proiect este un o nouă posibilitate de a reînnoi, de a da un impuls continuității acestor tradiții strămoșești. Ca orișicare popor avem și noi ceva de suflet, ceea ce ne leagă, și consider că Ia ne identifică, ne face să ne recunoaștem unii pe alții și să fim mândri de acest port național”.

„În Moldova susținem dezvoltarea locală pentru că credem că dezvoltarea locală este inima dezvoltării țării. Susținem diferite inițiative care duc la dezvoltare locala, iar în raionul Cahul avem mare plăcere de a colabora cu câteva primării din lunca Prutului de jos, prin susținerea unui proiect cultural, dar legat de dezvoltarea turismului local bazat pe dezvoltarea tradiției naționale care este foarte frumoasă aici” ne-a declarat Tomasz Hobowski, coordonatorul Solidarity Fund PL în Moldova. 

Proiectul „Legenda IEI din Lunca Prutului” este implementat cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de granturi mici” al „Centrului de informare pentru Autoritățile locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL.

Articole similare