Publică un anunț
piatasud.md

Lemne de peste 100.000 lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Director și doi subalterni – în judecată

Lemne de peste 100.000 lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Director și doi subalterni – în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei angajați ai agenției Moldsilva, din regiunea sud-vestică, care au vândut ilegal lemne de peste 100.000 lei, în septembrie-decembrie 2022.


Dosarul penal trimis de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, ține de finalizarea parțială a investigațiilor din dosarul de bază, anunțat în decembrie 2022. Atunci, au avut loc 60 de percheziții și au fost reținute 5 persoane, pentru defrișări ilegale de circa 1.000.000 lei, iar în dosarul de bază, investigațiile continuă.

Acum, pe banca acuzaților vor compărea un director interimar al unei întreprinderi de silvicultură, un șef interimar de ocol silvic și un pădurar. Aceștia au format un grup infracțional pentru delapidarea bunurilor administrate de întreprinderea în care lucrau. Mai exact, la fiecare defrișare legală a masei lemnoase, aceștia nu includeau în măsurări anumite volume de lemne le și, deci, nici nu le contabilizau, astfel încât banii din vânzarea acelor volume le reveneau direct, ilegal. Așadar, în cele trei defrișări legale, potrivit investigațiilor procurorilor PCCOCS și ofițerilor INI, au adăugat în mod ilegal la fiecare din ele cantități de masă lemnoasă de specii tari, în valoare de 26.000 lei, 27.000 lei și 60.000 lei. Ulterior, aceștia vindeau lemnele cu a câte 800 lei -1000 lei pentru un metru ster, iar banii îi împărțeau între ei trei.

Potrivit Codului penal, delapidarea averii străine se pedepsește cu închisoarea de la 4 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Urmează ca Judecătoria  Chișinău, sediul Buiucani să se pronunțe, timp în care persoanele (un bărbat cu vârsta sub 50 ani și doi peste) beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Articole similare