Publică un anunț
piatasud.md

Lipsă acută de medici în raionul Cahul

Lipsă acută de medici în raionul Cahul

În instituţiile medicale din raionul Cahul se simte o lipsă acută de cadre calificate. Potrivit specialiştilor, în următorii ani situaţia se va agrava din cauza migraţiei, dar şi a cadrelor medicale în etate, care au rămas să facă faţă meseriei.

Pacienţii sunt tot mai mulţi şi mai gravi, iar medicii tot mai puţini. În această situaţie precară se află multe instituţii curative din republică, inclusiv Spitalul raional Cahul, relatează trm.md

Unicul absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care a venit în anul curent la Cahul conform repartizării Ministerului de resort, nu a schimbat situaţia.  Şi asta pentru că numărul medicilor care pleacă este într-o continuă creştere. Majoritatea dintre ei au trecut  Prutul, unde salariile sunt mult mai mari.

„Ne aflăm într-o insuficienţă de asistenţi medicali şi într-o criză profundă de medici. O bună parte dintre medici deja au atins vârsta de pensionare, tineri practic nu avem. Anul acesta a venit un singur medic. Suntem gata să primim orice număr de medici. Au plecat peste Prut circa şase medici şi au fost peste 20 de cereri de la persoane care pregăteau documentele ca deja să treacă Prutul. Din păcate, anul acesta doi medici tineri vor pleca de la noi peste Prut”, a declarat Oleg Creciun, directorul Spitalului raional din  Cahul.

Situaţia privind asigurarea cu cadre medicale calificate este gravă şi în veriga primară. În prezent, în raionul Cahul lipsesc 22 de medici de familie. În următorii ani situaţia se va agrava şi mai mult, din cauza că aproape 70 procente dintre medicii de familie sunt de vârstă pensionară.

Articole similare