Publică un anunț
piatasud.md

Mănăstirea Sfânta Treime de la Cotihana a fost mistuită de flăcări

ncendiul s-a produs în dimineața zilei de 5 ianuarie, pompierii fiind alertați în jurul orei 8:30.

Potrivit serviciului de presă al Direcției Situații Excepționale Cahul, la fața locului s-au deplasat trei unități tehnice și un efectiv de 18 angajați.

Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că acoperișul bisericii, pe întreaga sa suprafață, era cuprins de flăcări, ardea și interiorul bisericii, iar focul se extindea asupra altarului. 

Pompierii au acționat în vederea evacuării bunurilor din interior și a localizării icendiului. La ora 09:00 pompierii reușesc să localizeze incendiul, iar în jurul orelor 10:00 îl lichidează complet. 

Victime nu au fost înregistrate întrucît în interiorul încăperii nu se afla nimeni.

 Flăcările au distrus 240 m2 din suprafața bisericii, dar datorită intervenției pompierilor a fost salvat altarul și anexele mănăstirii. Cauza și prejudiciul material urmează să fie stabilite. 

Din primele cercetări inspectorii anunță drept cauză prealabilă, cea a încălcării normelor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit. 

În context, pompierii avertizează despre importanța respectării normelor de securitate în toate încăperile în general, dar și în particular în biserici, în timpul slujbelor.

 Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale recomanîndeamnă cetățenii să solicite imediat ajutor în cazul unei situații de risc, pentru ca pompierii să intervină imediat să salveze vieți și bunuri.

Acesta este al doilea incendiu de proporții care a avut loc în ultimele 24 de ore în raionul Cahul. În seara zilei de 4 ianuarie, de flăcări au fost mistuiți circa 20 de hectare de vegetație din comuna Manta, raionul Cahul.

Articole similare