Publică un anunț
piatasud.md

Nouă proiecte de infrastructură vor fi implementate în 2022 în regiunea de dezvoltare Sud. Câți bani vor ajunge la Cahul?

Nouă proiecte de infrastructură vor fi implementate în 2022 în regiunea de dezvoltare Sud. Câți bani vor ajunge la Cahul?

Circa 54,5 mln lei vor fi alocați, în anul 2022, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), pentru implementarea a 9 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud, care se regăsesc în Documentul Unic de Program 2022-2024. 

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 1 februarie a.c. a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), în cadrul căreia a fost aprobat Planul anual de finanțare a proiectelor.

Conform Planului anual de finanțare a proiectelor prioritare de dezvoltare regională din DUP 2022-2024, în mare parte, banii vor fi destinați pentru implementarea, în sudul țării, a opt proiecte de infrastructură, care au drept obiectiv general aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților și asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate. Acestor proiecte le va reveni, în 2022, un buget total de circa 39,7 mln de lei.

Alte 9,41 mln lei urmează a fi valorificate pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a infrastructurii de afaceri în raionul Cahul, care prevede racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul Zonei Economice Libere „Bălți”.

Un alt proiect care va fi implementat în raionul Cahul este „Modernizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în raionul Cahul prin extindere și regionalizare continuă” a cărui cost este estimat la peste 62 milioane de lei, contribuția locală fiind de peste 12 milioane de lei. 

5.41 mln lei vor fi îndreptați pentru realizarea unor măsuri de consolidare a revitalizării urbane prin dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice în sectorul Căușenii Vechi din orașul Căușeni.

„Proiectele de infrastructură constituie o prioritate atât la nivel de țară, cât și la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud. Și, în momentul de față, cred eu avem cea mai mare responsabilitate pentru acest domeniu. Îmbunătățirea infrastructurii de utilități ar veni să asigure condiții de trai și de muncă mai bune pentru cetățenii din Regiunea Sud. Or, acest deziderat este unul comun pentru toți actorii implicați în procesul de dezvoltare regională și locală”, menționează Ion Pînzari, Director interimar  al Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Amintim că, pentru anul 2022, CNCDR a aprobat un buget record de 280 mln lei pentru toate cele 46 de proiecte din Documentul Unic de Program. Costul estimativ al proiectelor incluse în DUP constituie 1,5 mlrd lei și vor fi implementate în regiunile de dezvoltare ale țării în perioada 2022-2024.

Articole similare