Publică un anunț
piatasud.md

Tânăr cu nevoi speciale: Indemnizația pentru dizabilitate nu-ți permite să ai un trai decent // VIDEO

Un accident rutier i-a schimbat radical viaţa lui Ion Toderici. După luni bune de spitalizare, bărbatul a fost nevoit să renunţe la vechile obiceiuri, dar mai ales la locul de muncă.

Deşi are o indemnizaţie de la stat, el a făcut tot posibilul pentru a-şi găsi un loc de muncă.

„Indemnizația pentru dizabilitate nu-ți permite să ai un trai decent. În al doilea rând, nu cred că ar fi rostul să stau pe această indemnizație. Ca și la orice om, munca formează caracterul. Munca nu este un lucru care „să te lunge acasă”, dar din contra:  să te implice în societate” ne-a declarat Ion.

Totodată, Ion ne-a mai spus că cunoaște diferite persoane cu nevoi speciale, unii dintre ei pur și simplu nu vor să muncească. 

„Nu contează starea ta de dizabiltiate ci contează dorința. Daca tu dorești să muncești și găsești o echipă potrivită care te va accepta așa cum ești, vei reuși” punctează Ion. 

Acum este angajat la un mic atelier de producere a suvenirurilor şi a obiectelor de decor. A prins repede firul noii activităţi, iar acum se bucură de şansa de a munci în echipă.

Ion Toderici este unul din cei 5 angajaţi ai atelierului. Angajatorul spune că o dată cu venirea lui în echipă a avut doar de câştigat. Pe de o parte, s-a ales cu o persoană dornică să muncească, iar pe de altă parte, angajând o persoană cu nevoi speciale, a mai beneficiat şi de subvenţie din partea statului.

„E o persoană ok, om potrivit la locul potrivit. Se descurcă, e atașat foarte mult de ceea ce face” ne-a spus despre Ion, Mihai Balan, directorul întreprinderii. 
 
La Cahul, există aproape cinci mii de persoane cu nevoi speciale. Oficial, sunt angajate în câmpul muncii doar 25. Şi asta pentru că antreprenorii sunt reticenţi faţă de asemenea potenţiali angajaţi, chiar dacă legea îi obligă să ofere locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale.
 
Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi şomeri cu dizabilităţi sunt înregistraţi în zonele rurale. Din acest an, statul acordă angajatorului o subvenţie de 30% din salariul mediu pe economie, timp de 6 luni, pentru fiecare angajat cu nevoi speciale. 

Articole similare