Publică un anunț
piatasud.md

Traficul către România dinspre Republica Moldova și Ucraina – monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt

Traficul către România dinspre Republica Moldova și Ucraina – monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt
© sursa foto: CJ Galați

Un sistem pentru monitorizarea traficului fi introdus, în premieră, în județul Galați. Cu ajutorul senzorilor din asfalt, traficul auto dinspre Republica Moldova și Ucraina va fi monitorizat, transmite adevărul.ro.

Potrivit autorităților județene, senzorii vor fi montați pe drumurile județene din apropierea frontierei cu Republica Moldova. Au fost alese șoselele pe care circulă foarte multe mașini din Republica Moldova și din Ucraina. 

Senzorii vor oferi informații despre trafic, iar stațiile meteo incluse în proiect vor realiza informări despre vânt, precipitații și gheața de pe șosea.

Este un proiect pilot care va fi implementat pe drumurile județene din zona transfrontalieră, respectiv pe DJ 242E Băneasa – Roșcani – Oancea și DJ 242D Băneasa – Suceveni – Rogojeni. Cele două drumuri sunt intens folosite pentru transportul mărfurilor din și către Republica Moldova. 

„Senzorii vor ajuta la monitorizarea volumului de trafic și verificarea tonajului, iar stațiile meteo vor indica viteza vântului, cantitatea de precipitații și temperatura exterioară, precum și temperatura la nivelul părții carosabile, pentru a putea interveni preventiv în cazul în care sunt condiții de formare a gheții pe partea carosabilă”, a a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, instituția care implementează proiectul. 

Mai mult, prin acest proiect va fi achiziționat și un utilaj multifuncțional, care poate fi folosit pentru tăierea vegetației, spălarea drumurilor și a indicatoarelor rutiere, împrăștierea materialului antiderapant și înlăturarea zăpezii de pe partea carosabilă.

Valoarea investiției este de aproximativ 1,2 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va face cu fonduri europene dintr-un program transfrontalier România-Republica Moldova. 

Articole similare