Publică un anunț
piatasud.md

Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului” din Cahul

Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului

Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului” din Cahul fost construită în perioada anilor 1882-1892 de către lipovenii cahuleni, la insistența Arhiepiscopilor de Moscova, Antonie și Savatie. A fost sfințită la 19 octombrie 1892 cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Biserica rit vechi din Cahul a fost construită din cărămidă roşie, cu o lungime de 32 m și 13 m lățime, are vitralii color şi uşi ferecate, o chilie şi o bibliotecă cu carte veche bisericească din sec. XIX și o impresionantă colecție de icoane pictate pe lemn din sec. XVIII-XIX. 

Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului

Edificiul a fost construit din donațiile lipovenilor și cu sprijinul financiar al Sinodului Bisericii ruse și poartă amprentele stilistice ale eclectismului. A rezistat multor evenimente din istoria urbei: războiului, perioadei comuniste, câtorva tentative de a o demola, perioadei în care era folosită drept dpozit pentru substanțe chimice. 

CITEȘTE ȘI: Lipovenii – istoria şi realitatea unei comunităţi

În perioada sovietică, în urma eșuării tentativei de distrugere a locașului cu ajutorul tancurilor (mărturie fiind crăpăturile din pereți), în anul 1962 biserica a fost închisă și transformată în depozit militar. 

Biserica de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului” cahul

Clopotniţa s-a năruit, picturile murale nu s-au mai păstrat în varianta lor iniţială. După ce a fost reparată în anul 1913, a fost închisă în 1963, când a fost lichidat şi cimitirul din preajmă. 

În 1989, adunarea generală a comunității lipovenești a condamnat acțiunile puterii sovietice care a închis biserica și a înaintat o solicitare către Sovietul orășenesc Cahul cu privire la restabilirea biericii de rit vechi la Lipovanca și înregistrarea comunității religioase de rit vechi. 

Decizia a fost adoptată pe data de 18 mai 1989 de către Comitetul executiv al Sovietului orășenesc Cahul. 

decizia Comitetul executiv al Sovietului orășenesc Cahul

Acordul de a restabili biserica, localnicii au obținut-o abia în 1992. Lucrările de reconstruire şi restaurare a bisericii au fost încheiate abia în anul 1999.

În prezent, în biserică se oficiază slujbe pentru creștini ortodocși de rit vechi.

Articole similare