Publică un anunț
piatasud.md

Conturi de Instagram și Facebook a cahulenilor – sparte. Cum ne protejăm?

Conturi de Instagram și Facebook a cahulenilor – sparte. Cum ne protejăm?

Recent mulți utilizatori au rămas victime unui nou atac de preluare a contului pe rețelele de socializare Facebook și Instagram.

Atacul începe cu un mesaj simplu, de la un prieten care cere ajutor. „Ai putea să mă votezi pentu poziția aceasta?”. Mesajul acesta nu e legitim, ci doar ține să vă direcționeze pe un website fraudulent. La introducerea datelor de logare pe contul dvs, acesta spune că votarea nu a fost cu succes, în realitate, însă, datele au fost transmise unei baze de date străine, care pot acum accesa contul, și scrie prietenilor voștri același mesaj, răspândind mai departe atacul său.

„Unei prietene i-au furat contul, și am primit mesaj cu link-ul de la ea. Ca să o ajut cu un vot, mi-am introdus numele contului și parola, dar mi-au scris că votarea a eșuat. Am înțeles că ceva e greșit, și amîncercat să schimb parola, dar în 3 zile au reușit să-mi spargă contul. Acum a trimis altor persoane din numele meu, și toată clasa mea a primit mesajul. ” – ne-a relatat o victimă a atacului.

Ce pot pierde?
Pe lângă pierderea datelor personale, și a contului propriu zis, atacurile de acest tip au în scop să găsească în contul vostru (imagini salvate, mesaje trimise) informație care ar putea să vă dăuneze la imaginea publică. La descoperirea acestor tipuri de mesaje, atacatorul vă va șantaja, susținând că nu va publica datele dacă îi achitați o sumă de bani.

Cum mă protejez?
Prima regulă a siguranței online nu este instalarea numeroaselor programe de antivirusare, sau chiar utilizarea parolelor complicate, deși acestea ajută foarte mult în cazul unui atac complicat, majoritatea atacurilor țintesc în naivitatea și sentimentele omenești. Chiar dacă mesajul cere ajutor, și chiar dacă vine de la un prieten, fiți mereu pe fază când vine vorba de accesarea link-urilor, divulgarea codurilor personale, mesajelor, și introducerea datelor pe website-uri care arată legitime. Pentru protejarea avansată a contului, este recomandat să activați Autentificarea în Doi Pași, din setări. Pentru autentificarea într-un cont cu o astfel de măsură de securitate, pe lângă parolă utilizatorul trebuie să introducă codul venit dintr-un mesaj pe telefonul personal.

Ce pot face dacă am accesat link-ul / transmis codul din mesaj?
Timpul este cheia. Imediat cum ați realizat că ați căzut victimă a unui atac de acest tip, accesați contul și acționați, conform ghidului de pe Facebook și Instagram. Schimbarea parolei nu este deajuns! Acțiunea imediată, activarea Autentificării în Doi Pași, și protejarea ulterioară a contului pot face o diferență

Vă îndemnăm să fiți atenți la securitatea personală cibernetică. Un ghid mai amplu îl puteți accesa aici.

Articole similare