Publică un anunț
piatasud.md

Se dezvoltă un sprijin pentru activitatea în sectorul strugurilor: ce este inițiativa OCOP?

Se dezvoltă un sprijin pentru activitatea în sectorul strugurilor: ce este inițiativa OCOP?

Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350.000 de dolari pentru doi ani, a fost formalizat, astăzi, între viceprim-ministrul Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

Inițiativa „One Country One Priority Product” (OCOP) permite statelor să evidențieze și să stimuleze dezvoltarea lanțurilor valorice pentru Produse Agricole Speciale care se disting prin calități unice, denominație geografică, practici agricole, care fac parte din patrimoniul cultural sau au un potențial care nu este totalmente valorificat. Acestea sunt produse care nu au beneficiat încă pe deplin de avantajele programelor de dezvoltare agricolă și rurală, și care contribuie, de asemenea, la securitatea alimentară și la un mediu sustenabil și biodiversitate. Prin selectarea strugurilor pentru masă ca Produs Agricol Special, Republica Moldova recunoaște rolul sectorului de a contribui semnificativ la prosperitatea economică a țării, și la o alimentație sănătoasă și diversificată.

Asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care navighează printr-o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice. Atingând o producție anuală de peste 130.000 de tone – dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate – sectorul se luptă cu creșterea costurilor de producție, acces limitat pe piață și o dependență crescută de materii agricole importate. Aceste obstacole subliniază nevoia urgentă de o schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului.

Beneficiind de expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri pentru masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida MAIA.

Ministrul Vladimir Bolea a subliniat că această colaborare cu FAO, se aliniază perfect cu angajamentul Guvernului în promovarea practicilor agricole inovatoare și sustenabile. „Implementarea acestui acord va ajuta Guvernul să îmbunătățească întregul lanț valoric al sectorului strugurilor de masă, promovând o agricultură inteligentă, sustenabilă și rezistentă la schimbările climatice, alături de diversificarea piețelor locale și consolidarea capacităților de export. Sunt încrezător că expertiza FAO va fi utilă producătorilor de struguri pentru masă la scară mică, care vor putea învăța și aplica noi tehnologii și instrumente pentru a-și crește producția și vânzările” a declarat oficialul.

În cadrul evenimentului oficial de semnare, Raimund Jehle a subliniat că „această abordare structurată pentru a răspunde provocărilor imediate, alături de planurile strategice pentru sustenabilitate și creștere pe termen lung, oferă o bază solidă pentru sporirea rezilienței și rentabilității sectorului de struguri de masă. Această inițiativă este parte din cadrul de Priorități Programatice Regionale ale FAO, având ca scop dezvoltarea fermierilor mici, fermelor de familie și fermierilor tineri pentru un trai mai bun, îmbunătățind comerțul agro-alimentar, integrarea pe piață, și gestionarea durabilă a resurselor naturale în condițiile schimbărilor climatice.”

Un atelier național de inițiere al activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri de masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.

Articole similare