Publică un anunț
piatasud.md

De ziua Poliției de Frontieră, la Giurgiulești a fost arborat un tricolor imens // VIDEO

Astăzi, polițiștii de frontieră sărbătoresc 28 ani de la fondarea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

În raionul Cahul, această zi a fost marcată la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați, ceremonia demarând cu arborarea tricolorului, unic de așa dimensiuni mari la frontiera de sud.

Pentru îndeplinirea cu demnitate a misiunilor de serviciu și rezultate frumoase în activitate, polițiștii de frontieră din sud s-au ales cu distincții MAI și IGPF, diplome și cadou de preț.

La eveniment au participat Marcel Cenușa, președintele raionului Cahul, șeful IP Cahul, Procurorul șef al raionului Cahul, reprezentanți ai DSE Cahul, SIS și a Serviciului Vamal.

Preşedintele Republicii Moldova a emis la 10 iunie 1992 Decretul nr. 139 privind măsurile urgente de organizare a pazei frontierei de stat a Republicii Moldova, în baza căruia au fost primite:

sectorul frontierei de stat cu România cu lungimea de 683, 968 km, 413 semne de frontieră de la nr. 923 până la 1335.

27 pichete de grăniceri care organizau 4 comenduiri. În conformitate cu Decretul nominalizat la 15 iunie 1992 prin Hotărârea Guvernului RM s-a declarat crearea Trupelor de Grăniceri ale RM.

În anul 1992 se formează Trupele de Grăniceri ale Republicii Moldova, constituite dintr-un detaşament de grăniceri cu 4 comenduiri şi 27 pichete. Prin ordinul Ministrului Securităţii Naţionale nr. 4 din 11 ianuarie 1992 Comandant al Trupelor de Grăniceri ale Ministerului Securităţii Naţionale este numit colonelul Vasile CALMOI.

La 1 iulie 2012, intrat în vigoare Legea cu privire la Poliţia de Frontieră, conform căreia Serviciul Grăniceri este reorganizat în Poliţia de Frontieră şi transmis în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Astfel, pe lângă atribuţiile Serviciului Grăniceri, noua instituţie preia  competenţe în domeniul combaterii criminalităţii transfrontalière, urmăririi penale, expertiza actelor de călătorie.

Articole similare