Publică un anunț
piatasud.md

FOTO// Bice, tobe și opinci ca pe vremuri. Află istoria meșterului din Manta, Gheorghe Burcă

FOTO// Bice, tobe și opinci ca pe vremuri. Află istoria meșterului din Manta, Gheorghe Burcă

Gheorghe Burcă este un meșter din satul Manta, care și-a dedicat mai bine de 30 de ani din viață confecționării articolelor din piele. În atelierul său mic din Lunca Prutului găsești tot ce reprezintă tradiția moldovenească.

Meșteșugarul își amintește că s-a apucat să învețe pielăritul cu foarte mulți ani în urmă.

 „M-am dus la un moșneag din sat ca să îmi coasă o pereche de încălțăminte. Atunci am văzut un jug la dânsul pe perete și mi-am spus că până nu-mi fac și eu unul, nu mă las. Așa am început să învăț hămurăria”, povestește badea Gheorghiță, cum îi spun oamenii din sat.

Astăzi Gheorghe Burcă este cunoscut aproape în toată Moldova și peste hotarele ei pentru atelierul său în care confecționează tobe, hamuri, opinci și bice din piele. Cu o foarfecă de peste 100 de ani, moștenită de la bunica lui, acesta croiește materialul și-l pregătește pentru cusut sau împletit.

„Lucrez cu pielea de vită, care este prelucrată la fabrica de la Chișinău. Dar dacă este vreo scurtă (n.r. geacă) mai veche sau ceva din piele, totul merge la reciclare, dar de ce să arunc?”, spune badea Gheorghiță.

De o popularitate mare în atelier se bucură opincile. Acestea sunt cusute la comandă pentru colectivele de dansatori, soliști și oameni iubitori de tradiții moldovenești.

La moment, Gheorghe Burcă are în ucenicie un băiat căruia îi transmite cunoștințele sale.

„Vreau cumva așa să nu-l scrântesc (n. r. forțez), mă port ca și cu un ou cu el. Pentru că nu vor să învețe. Nu vor nici nepoții, cu toate că nepoțica mă mai ajută, dar băiatul acesta singur s-a cerut la învățat”, mărturisește el.

De asemenea, în atelierul lui badea Gheorghiță vizitatorii au parte de master class-uri în care pot învăța să confecționeze bice, opinci suvenir și chiar pot bate toba „ca la Sud”.

Articole similare