Publică un anunț
piatasud.md

Judecătoria Cahul va avea un nou sediu de 5,4 mln lei

Judecătoria Cahul va avea un nou sediu de 5,4 mln lei

Proiectul bugetului de stat pentru 2020 prevede alocarea a 28,5 milioane de lei pentru construcția sediilor unice a cinci judecătorii teritoriale.

Mai puțini bani pentru infrastructura judecătorească în 2020. Autoritățile alocă bani pentru construcția acelorași sedii unice de judecătorii, transmite bizlaw.md

Potrivit documentului, urmează a fi construite sediile judecătoriilor Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei, la fel ca în 2019, când pentru construcția acestora s-au alocat 60 milioane de lei.

Suma totală prevăzută pentru construcția judecătoriilor în acest an va fi distribuită în felul următor:

  • construcția sediului Judecătoriei Cahul – 5,4 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Căușeni – puțin peste 4 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Edineț – puțin peste 5 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Hîncești – 5,9 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Orhei – puțin peste 8 milioane lei.

Anul trecut s-au alocat câte 10 milioane de lei pentru judecătoriile Cahul, Căușeni și Edineț, și câte 15 milioane de lei pentru instanțele Hîncești și Orhei.

Banii necesari pentru construcția celor cinci sedii ale instanțelor teritoriale vor fi alocați Ministerului Justiției. Toate cheltuielile vor fi acoperite din contul resurselor generale și veniturilor colectate în bugetul de stat pentru 2020.

Amintim că, în urma reorganizării sistemului judecătoresc, din cele 42 de instanțe judecătorești care au existat au fost formate 15 judecătorii. Începând cu 2017 a fost inițiat procesul de construcție și renovare a sediilor celor 15 instanțe de judecată. Cheltuielile totale prevăzute în acest sens se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Autoritățile au anunțat la început că procesul de construcție sau de renovare a sediilor celor 15 judecătorii de fond urmează să se desfășoare în patru etape, pe parcursul a zece ani.

Astfel, până în anul 2027, toate instanțele de prim nivel ar urma să funcționeze în sedii moderne. Procesul este prevăzut de Legea cu privire la reorganizarea instanțelor de judecată, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Primul sediu construit în contextul acestui proces este al Judecătoriei Ungheni, pentru edificarea căruia au fost cheltuite peste 60 de milioane de lei. Imobilul, numit ”Palatul Justiției din Ungheni” a fost dat în exploatare în februarie 2018.

Articole similare