Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a început ce-a de 7-ea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox

Timp de 5 zile publicul va avea posibilitatea să vizioneze unele dintre cele mai bune documentare, cu impact social, premiate la festivaluri internaționale și să participe la sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii și realizatoarele filmelor. 

Proiecțiile vor avea loc la Teatru „B.P Hașdeu”, iar intrarea pentru toți doritorii este liberă. În acest an organizatorii au pregătit 15 documentare care au reușit să surprindă publicul internațional.

„Tema care o abordăm anul acesta este generații și decalajul dintre generații. Majoritatea filmelor sunt traduse pentru prima dată, în premieră, și în limba rusă, și în limba română. Vom avea regizori din România, Ucraina, Statele Unite.  Intrarea este gratuită, pentru că considerăm că trebuie să fie accesibilă tuturor.  E vară, încă mai suntem un pic în vacanță și vă invit să savurați zilele festivalului” ne-a declarat Maxim Cîrlan, Director General al Moldox.

Zilnic, în cadrul festivalului, vor avea loc discuții publice ce vizează subiecte importante sociale: generații și gen, problema generațiilor în rândul femeilor, migrația, problemele sociale și relațiile dintre generații; discriminarea pe vârstă, ce înseamnă să fii tânăr sau bătrân. Panelurile de discuții sunt moderate de Vasile Ernu, scriitor. 

„Moldox este unul dintre cele mai principale festivale de filme documentare din regiune. Partea pedagogica e foarte importantă pentru că se fac cursuri în care vin regizori, specialiști în domeniu și învață copii să gândească un film, sa filmeze, să monteze, asta mi se pare foarte important. Plus, faptul ca există un acces public la filme de foarte buna calitate mi se patra un lucru extraordinar pentru Cahul și pentru Moldova” ne-a spus Vasile Ernu, scriitor. 

„Pentru viața culturală a municipiului Cahul, cu siguranță Moldox ocupă un loc aparte. Pe lângă cinematografie, promovarea proiecției de film, înseamnă și discuții, dezbateri asupra unor probleme de actualitate pentru societatea noastră. În cinematografia în Republica Moldova, în ultimii ani, din păcate nu s-a investit, nu s-a acordat atenția cuvenită. Prin acest festival sperăm să dăm acel imbold cinematografiei în general, și filmelor documentare în special. Moldox este un festival al cahulului în primul rând și mă bucur că Moldox încearcă să-și extindă activitatea în mai multe orașe din țară”ne-a comunicat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul. 

La deschiderea oficială a festivalului a fost proiectat documentarul „Lunga despărțire” de Katya Soldak, regizoare originară din Ucraina, un documentar despre lupta Ucrainei pentru a scăpa de sub jugul Rusiei, de a lăsa în următrecutul sovietic și de a deveni o țară cu adevărat independentă. 

„Filmul se numește Lunga Despărțire. Este un fil m despre cum Ucraina a încercat să se despartă de Rusia și sa iasă de sub protectoratul Rusiei. Filmul e în principiu istoric, dar este bazat pe felul cum familia mea și eu personal, a trecut prin toate perturbările legate de destrămarea URSS și crearea statului Ucrainean. Eu am trăit în Ucraina până în anul 2000, am prins anii 90, sunt din Harcov, apoi am locuit în America, dar veneam mereu în Ucraina și intervievam experți, politicieni, și membrii familiei mele. Am înțeles că membrii familiei mele erau cei mai buni eroi pentru acest film și prin exemplul lor vedem cum s-a schimbat Ucraina și societatea ucraineană” ne-a declarat Katya Soldak. 

Jurnalista ucrainean-americană de la Forbes Magazine, Katya Soldak, care locuiește în New York City, spune povestea țării sale natale, trecând prin două revoluții și un război cu Rusia – toate astea prin ochii familiei și a prietenilor din Harkov, un mare oraș ucrainean aflat la doar 30 de km de granița cu Rusia.

Katya Soldak: „FIlmul a fost filmat mai bine de 10 ani, și am documentat schimbarea în mentalitatea ucrainenilor, cum ei din humus sovieticus s-au transformat în Ucraineni veritabili, au înțeles ce înseamnă națiunea lor și au conștientizat că nu mai sunt o parte a spațiului postsovietică, ci Ucraineni. 

Aceasta demonstrează că tot ceea ce se întâmplă azi, cu acest război, spune ca Uncraina e un stat independent care va lupta până la capăt pentru dreptul de a exista și dreptul de ași decide de sine stătător viitorul”.

Vezi programul festivalului 

Articole similare