Publică un anunț
piatasud.md

Parlamentul a organizat o conferință internațională pentru a discuta aspectele diminuării consumului de droguri în țara noastră

Parlamentul a organizat o conferință internațională pentru a discuta aspectele diminuării consumului de droguri în țara noastră
© sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din Republica Moldova de îmbunătățire a legislației în domeniu a fost discutat în cadrul Conferinței internaționale cu genericul „Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova”.

Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie, în contextul Zilei internaționale de luptă împotriva consumului și a traficului ilicit de droguri și a întrunit deputați, reprezentanți ai instituțiilor de stat, experți naționali și internaționali, parteneri externi, reprezentanți ai societății civile ș.a.

Principalul obiectiv al evenimentului a fost de a analiza politicile antidrog implementate în Moldova și strategiile de îmbunătățire a acestora prin prisma angajamentelor naționale, europene și internaționale.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, a menționat despre necesitatea consolidării eforturilor de colaborare pentru îmbunătățirea cadrului legal în domeniu, exprimând recunoștință instituțiilor implicate în acest proces. Totodată, vicepreședinta Comisiei, Liliana Grosu, a afirmat că problema consumului de droguri și a traficului ilicit de droguri este foarte acută în țara noastră, de aceea este important să fie evaluată situația pentru a vedea ce acțiuni pot fi întreprinse la nivel național. „Soluțiile pentru a rezolva problema nu sunt simple și presupun efort comun, permanent și coordonat. Experiența oricărei țări este importantă pentru noi”, a adăugat deputata Liliana Grosu.

Pe parcursul conferinței a fost prezentată situația actuală din Republica Moldova, eforturile autorităților de armonizare a politicilor antidrog în procesul de pregătire pentru aderarea la UE. Evenimentul a cuprins și o serie de discuții privind impactul legislației actuale în domeniul drogurilor și reformele care necesită a fi implementate în acest domeniu.

În vederea preluării bunelor practici, experții internaționali au prezentat experiența Cehiei, Lituaniei și Estoniei în ceea ce privește controlul și aplicarea legislației privind consumul și traficul de droguri. Urmare a modificării legislației, în aceste țări s-au produs schimbări majore, reducându-se semnificativ numărul de consumatori de droguri, dar și oferta.

Discuțiile privind politicile antidrog vor continua în perioada următoare pe platforma Comisiei Naționale Antidrog.

Articole similare