Publică un anunț
piatasud.md

S-a stins din viață Profesorul Dmitrii Parmaclii

S-a stins din viață Profesorul Dmitrii Parmaclii

Anunțul despre trecerea în neființă a profesorului Dmitrii Parmaclii a fost făcut de administrația Colegiului I. Hasdeu din Cahul, instituție condusă de profesor în anii 1986-1996.

Și-a dedicat viața cercetării și educației, în ultimii 20 de ani fiind cadru științifico-didactic la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul şi Universitatea de Stat din Comrat. Anul acesta ar fi împlinit 83 de ani.

S-a născut la 7 aprilie, 1941, în satul Tvardiţa, raionul Taraclia, într-o familie unde munca și învățătura aveau cinstire și respect. După absolvirea școlii medii, hotărârea de a-și continua studiile, la Institutul Politehnic din Odesa, facultate de mecanică. După absolvirea Institutului în 1963, tânărul inginer-mecanic Dmitrii Parmacli a lucrat timp de 5 ani la Uzina constructoare de mașini în industria turnătoriilor și forjare a metalului din Tiraspol.

În 1968 revine acasă și se încadrează în gospodăria agricolă din satul Valea-Perjei, raionul Taraclia, unde timp de 10 ani execută funcțiile de inginer-șef, adjunct și președinte al colhozului, activitatea sa fiind înalt apreciată cu distincțiile de stat „Ordinul de Onoare” (1974) și „Ordinul Drapelului Roşu de Muncă” (1977).

Concomitent cu munca, studiază și absolvește în 1972 Universitatea Agrară din Moldova, specialitatea „mecanizarea agriculturii”, iar experiența acumulată și rezultate obținute, l-au promovat pe Dmitrii Parmacli în funcții de conducere și transfer a cunoștințelor. În perioada 1978-1986 este președinte al Consiliului  raional al colhozurilor din raionul Cahul, iar din 1986 și până în 1996 este director al Colegiului Tehnico-Agricol de Hidro-ameliorare din Cahul.

Dmitrii Parmacli este autor și coautor a 6 manuale şi volume publicate, dintre care 4 apărute în străinătate ( Rusia, Kirghizia, Ucraina, Kazahstan), 16 materiale didactice, dintre care 8 publicate peste hotare. Este participant a peste 30 de conferințe științifice, simpozioane, congrese naționale și internaționale.

În anul 2011 este onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare a municipiului Cahul. Din anul 2016 este cetățean de onoare al municipiului Comrat, iar din 2018 al raionului Cahul.  

Articole similare