Publică un anunț
piatasud.md

Tatiana Romaniuc, de Ziua Comemorării victimelor Holocaustului : „Din păcate curg șiroaie de sânge, astăzi, în secolul XXI”

Tatiana Romaniuc, de Ziua Comemorării victimelor Holocaustului : „Din păcate curg șiroaie de sânge, astăzi, în secolul XXI”

Astăzi, la Cahul, a avut loc Evenimentul de Comemorare a Victimelor Holocaust-ului.

Pe locul fostului ghetou organizat în perioada anilor 1941-1944, unde acum este amplasat monumentul victimelor Holocaustului mai multe persoane au venit să își comemoreze apropiații. La eveniment au participat inclusiv reprezentanții Administrației Publice Locale și conducerea Comunității Evreiești din Moldova. 

Tatiana Romaniuc, viceprimărița municipiului Cahul a declarat că ceea ce s-a întâmplat atunci, peste 80 ani în urmă, reprezintă o crimă și este înfiorător când te gândești că aceste lucruri sunt făcute de oameni în adresa altor oameni, acelorași ființe, cu aceleași sentimente, cu rude, familii, mame, tați, copii.

„Îți pui întrebarea care ar fi motivația principală a acestora care aprind din nou și din nou flacăra urii între oameni? Ce nu ne ajunge nouă să trăim în pace, în bună înțelegere, toleranță? Mi se pare că este și pământ destul, se pare că sunt și condițiile cele mai bune de viață și ar trebui să ne bucurăm de ea. Din păcate nu se întâmplă asta, din păcate curg șiroaie de sânge, astăzi, în secolul XXI” a declarat Tatiana Romaniuc.

Totodată, Tatiana Romaniuc a spus că au trecut suficienți ani ca fiecare să își facă niște concluzii, inclusiv și cei de la guvernări, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete.

„Eu îmi exprim solidaritatea și personal, și în numele autorităților locale, cu toți cei care au avut de pierdut oameni în acea perioadă”.

Reamintim că monumentul victimelor Holocaustului din Cahul a fost edificat în luna iulie 2020, în locul unde se presupune că au fost deținuți circa o mie de evrei, în perioada 1941-1944. 

Precizăm că teritoriul Moldovei au fost exterminați în masă mai mult de 300 mii de evrei, majoritatea cărora și-au pierdut viața în cele 49 de lagăre de concentrare și ghetouri situate în Chișinău, Edineț, Rîșcani, Cahul, Orhei, și alte localități.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este 27 Ianuarie, data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. 

Olga Raileanu

Articole similare