Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Centrul Comunitar Cahul – servicii pentru comunitatea locală, cât și pentru refugiați

AO Laolaltă este o organizație non-guvernamentală din Republica Moldova, fondată în 2020, care promovează implicarea cetățenilor în mobilizare comunitară, pentru o bună conlucrare cu autoritățile publice și dezvoltarea comunităților din care fac parte.

Asociația a fost creată în contextul pandemiei COVID-19. La începutul războiului, organizația împreună cu alte persoane active și alte organizații, au pornit cea mai mare inițiativă comunitară, „Moldova pentru Pace”, care s-a implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina.

În cadrul inițiativei a fost creat primul Centrul Comunitar pentru refugiați și localnici la Chișinău, apoi cu suportul partenerilor Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, au fost amenajate mai multe centre comunitare pentru refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova, unul dintre care este la Cahul. 

„Centrul Comunitar Cahul oferă mai multe servicii atât pentru comunitatea locală, cât și pentru refugiații care doresc să se implice în mai multe activități, cum ar fi activități de dezvoltare profesională, after school pentru copii, întâlniri cu diferiți specialiști care oferă servicii de instruire. La moment, acest centru ajută refugiații să se integreze în comunitatea locală. La activitățile noastre participă nu doar refugiații ci și cetățenii municipiului și raionului Cahul, respectiv pentru ei este mai ușor să învețe limba română, să se dezvolte și să cunoască ce se petrece la nivel local”, ne-a declarat Irina Bejan, Coordonatoarea Centrului Comunitar din orașul Cahul. 

Potrivit Irinei Bejan, la solicitarea ucrainenilor, în cadrul Centrului Comunitar urmează a fi inițiate cursuri de limbă română. Totodată, ușile centrului sunt deschise și pentru alte organizații care doresc să desfășoare activități. 

„În cadrul Centrului, suntem disponibili să găzduim și alte organizații dispuse să desfășoare activități aici. Noi ajutăm cu spațiu, iar dacă este nevoie, și cu anumite materiale și invităm comunitatea să se implice”, a mai adăugat Irina Bejan. 

În cadrul centrului coordonat de Asociația Laolaltă, sunt și cahuleni care vor să-și dezvolte, spre exemplu, abilitățile digitale. 

„Este foarte binevenit atât pentru refugiați cât și pentru localnici. Trebuie să ne dezvoltăm, să ne simțim mai ușor în comunitate. Am început cursul „Word”, suntem în a doua etapă”, ne-a spus Irina, beneficiară a Centrului. 

Anastasia Kirila, originară din Ucraina, este una dintre coordonatoarele Centrului Comunitar din Cahul. Ea spune că în Cahul există o comunitate de circa 500 de refugiați ucraineni, iar centrul a devenit a doua casă pentru mulți dintre ei.  

„Centrul nostru este finanțat de UNHCR, datorită căruia putem achiziționa materialele necesare și achita serviciile formatorilor care livrează instruirile. Din cei 500 de ucraineni care trăiesc în Cahul, circa 100 sunt beneficiari ai Centrului nostru”, ne spune Anastasia Kirila. 

„Sunt din Azerbaidjan, eu am început să particip la toate trainingurile, cursurile, inclusiv cu copii, participăm la master-class-uri. La acest centru nu simt singurătatea aflându-mă în alt oraș. Ne este foarte comod aici, ne place foarte mult”, ne-a spus Ghediz Gulnar, beneficiară a centrului. 

Centrul Comunitar Cahul,  coordonat de Asociația Laolaltă, se află pe adresa or. Cahul, str. Păcii 6, (Clădirea gimnaziului S. Rahmaninov). Toate activitățile sunt gratuite atât pentru persoanele strămutate intern, cât și pentru comunitățile locale.

Centrul Comunitar din Cahul face parte dintr-o rețea de centre comunitare gestionate de Asociația Laolaltă cu sprijinul Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR, în Republica Moldova. 

Acest articol a fost realizat cu suportul financiar al Fondation de France.

Articole similare