Publică un anunț
piatasud.md

UE a investit în eficientizare energetică a or. Cantemir. Aici funcționează unica centrală termică pe resturi vegetale din țară

Liceul „D. Cantemir”, Gimnaziul „M. Eminescu”, Grădinița nr. 1 și nr. 2 din or. Cantemir au beneficiat de investiții pentru a asigura eficiența energetică a acestora în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.  

În cadrul proiectului au avut loc lucrări de reabilitarea termică a celor 4 clădiri publice de învățământ din Cantemir, folosind un set de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare etc. 

Lucrările au fost finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB” şi contribuție din sursele Consiliului orășenesc Cantemir.

Costul total al proiectului este de 951.712 euro, dintre care 674.240 euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 277.473 euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Cantemir, Facilității Globale de Mediu. Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2, cu 699 tone/an, ceea ce reprezintă cu 84% mai puțin CO2 la nivelul instituțiilor educaționale. Cantemir, cu circa 5000 de locuitori, a aderat în 2013 la inițiativa UE Convenția Primarilor Privind Clima și Energia și a elaborat un Plan de Acțiuni privind Energia Durabilă.

„Beneficiul nostru ajunge la 90 mii euro pe an, deja energia electrică o producem. Avem plusuri deja la bugetele instituțiilor. Deja am trecut o iarnă cu o parte de instituții. Căldura se păstrează, este un plus pentru copii din or. Cantemir” ne-a declarat Roman Ciubaciuc, primarul or. Cantemir 

În cadrul instituțiilor, au avut loc lucrări de modernizare și automatizare a sistemelor de încălzire prin instalarea unor noi Puncte Termice Individuale (PTI).

PTI este un complex de pompe, schimbătoare de căldură, senzori care sunt instalați în subsolul unei clădiri și care funcționează automat. Principiul de funcționare constă în faptul că reglează parametrii agentului termic (temperatura), în funcție de temperatura aerului exterior și asigură prepararea apei calde. În plus, este echipat cu un contor separat de energie termică și contor de apă, ceea ce face posibilă urmărirea și monitorizarea costurilor încălzirii clădirii.

„Cred ca acum 2 -3 ani în urmă am stat ultima dată în frig, stăteam în scurte, era greu. Acum este mult mai bine, putem sta și în tricouri, chiar dacă este iarnă, este mult mai bine” Miron Daniela, elevă a gimnaziului Mihai Eminescu, Cantemir. 

Gimnaziul și o grădiniță din oraș sunt conectate la o centrală termică nouă, construită în cadrul proiectului, care lucrează pe biomasă, resturi vegetale colectate de pe teritoriul or. Cantemir, prelucrate cu un utilaj special care le mărunțește, achiziționat tot în cadrul unui proiect european. 

„Centrala dată este unicată pentru că este prima centrală din Moldova care lucrează pe resturi vegetale. Înainte aceste resturi erau arse. Acum noi le strângem, le prelucrăm, aceste resturi sunt un combustibil minunat. Acest proiect este unul foarte eficient din punct de vedere economic. Această cazangerie pe biomasă va acoperi complet necesitatea acestor 2 clădiri. Avem în plan să mărim capacitățile prin conectarea noilor consumatori, locatari” ne-a declarat Piotr Comarov, expert tehnic al proiectului. 

Viticultorii din regiune au acceptat să furnizeze resturile vegetale, iar cu ajutorul unui tocător, biomasa este colectată, mărunțită și, în sezonul rece, folosită pentru încălzirea sălilor de clasă. În acest mod, se diversifică nu doar sursa de energie – biocombustibil, dar și se asigură protecția mediului, prin evitarea practicilor ilegale de ardere în aer liber a masei vegetale. Exemplul inovativ de la Cantemir se înscrie în prioritățile promovate la nivel european prin Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW), care în acest an se desfășoară cu genericul „Îndreptându-ne către 2030: remodelarea sistemului energetic european”.

„Finalizarea cu succes al acestui proiect este încă un exemplu minunat a suportului eficient și concret pe care îl acorda Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova. Cu asistența  acordată de Uniunea Europeană în 4 clădiri educaționale din orașul Cantemir au fost dezvoltare măsuri de eficientă energetica, integrare inteligentă în baza energie regenerabile. Instituțiile educaționale care au fost reabilitate deja înregistrează economii energetice de până la 60% din consumul anual, astfel, energia regenerabilă oferă mai mult de 600 MW energie pe an astfel contribuind la reducerea emisiei de CO2 de 600 tone pe an” a declarat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct pentru cooperare, Delegația UE în Republica Moldova.

Cu sprijinul Uniunii Europene, peste 500 de elevi ai Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir se bucură de confortul oferit de interiorul unei clădiri de tip nZEB (cu consum de energie aproape de zero). 

În total, proiectul are peste o mie de beneficiari, dintre care 303 copii au condiții de temperatură și umiditate mai confortabile în grădinițe, 643 de elevi au condiții de interior mai confortabile în școlile lor, iar 151 de membri ai personalului școlilor și grădinițelor activează în condiții de interior mai confortabile.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”.

Articole similare