Publică un anunț
piatasud.md

ANSA anunţă despre mai multe focare de gripă aviară depistate în ultima perioadă

ANSA anunţă despre mai multe focare de gripă aviară depistate în ultima perioadă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi situația epizootică din Republica Moldova și din regiune, pentru ultimele zece zile, care arată mai multe focare de gripă aviară, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, în perioada 12.01.2024–19.01.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1).

„Este vorba de un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Șoldănești, satul Poiana; un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Râșcani, satul Borosenii Noi; un focar la păsări domestice într-o exploatație nonprofesională din raionul Dubăsari, satul Oxentea; cinci focare la păsări domestice în exploatații nonprofesionale din raionul Soroca, satul Parcani”, explică ANSA.

„A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenţei aviare. Ca rezultat, a fost instituită zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km”, indică sursa citată.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților, iar la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar. 

Articole similare