Publică un anunț
piatasud.md

Arderea miriștilor – scump pentru mediu și pentru buzunar

Arderea miriștilor – scump pentru mediu și pentru buzunar
© sursa: imp.gov.md

În urma recoltării culturilor spicoase, fermierii adesea iau cea mai rapidă cale în curățarea terenului de pământ – arderea miriștilor. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a explicat consecințele acestui act și a propus alternative prietenoase mediului.

Printre consecințele arderii miriștilor, putem enunța 5 factori:
1. Poluarea aerului: Fumul rezultat din ardere conține particule toxice și gaze nocive, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de azot și particule fine, care pot afecta grav sănătatea respiratorie a oamenilor și a animalelor.
2. Distrugerea solului: Arderea vegetației distruge microorganismele esențiale din sol, reducând fertilitatea acestuia și afectând negativ capacitatea de a susține culturi viitoare. Solul devine astfel mai vulnerabil la eroziune și mai puțin productiv.
3. Pierderi de biodiversitate: Focul distruge habitatul natural al multor specii de plante și animale, conducând la pierderea biodiversității și la dezechilibre ecologice majore.
4. Scăderea populațiilor de insecte benefice și la creșterea riscului de infestări cu dăunători.
5. Emisii de gaze cu efect de seră: Arderea vegetației contribuie la creșterea emisiilor de dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea globală. Astfel, arderea miriştilor agravează problemele legate de schimbările climatice.

Pentru a nu dăuna mediului și sănătății omului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a propus alte 3 metode pentru a curăța lanurile de pământ:
1. Compostarea resturilor vegetale: Creare unui îngrășământ natural îmbunătățește calitatea solului și contribuie la creșterea plantelor. Aceasta nu doar că reduce deșeurile, dar și întărește structura solului.
2. Mulcirea: Utilizarea resturilor vegetale ca mulci ajută la menținerea umidității solului, previne eroziunea și îmbunătățește structura solului. Mulciul protejează solul de temperaturile extreme și reduce necesitatea irigațiilor frecvente.
3. Utilizare ca hrană: Resturile vegetale pot fi folosite pentru hrana animalelor sau transformate în biomasă pentru producerea de energie. Aceasta nu doar că reduce poluarea, dar și aduce beneficii economice prin valorificarea deșeurilor.

Menționăm că, conform Codului Contravențional Articolul 115 (3), Arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Articole similare