Publică un anunț
piatasud.md

Ce amendă vei primi dacă refuzi să participi la Recensământ

Ce amendă vei primi dacă refuzi să participi la Recensământ

De ieri, 8 aprilie, 4000 de recenzori au pornit în misiunea de a colecta date pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2024. Recenzorii vor ajunge la ușa fiecărui cetățean pentru a colecta informații esențiale pentru a crea o imagine completă a societății moldovenești.

Participarea la Recensământ este o obligație legală pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Refuzul de a oferi informațiile solicitate poate duce la o amendă usturătoare de până la 2.500 de lei pentru persoanele fizice.

Codul contravențional prevede această sancțiune la art. 330, care spune că în situația refuzului executării, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare de către respondenți și deținătorii surselor de date administrative a obligațiilor prevăzute de lege privind prezentarea datelor, neprezentarea în termen a datelor agregate sau a celor individuale, inclusiv a datelor cu caracter personal, în scopul producerii statisticilor oficiale, precum și prezentarea de date eronate ori în volum incomplet, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale aplicată persoanei fizice. Asta ar însemna că amenda poate fi aplicată de la 1.000 până la 2.500 de lei.

Un aspect important este faptul că aveți dreptul să refuzați să oferiți anumite tipuri de informații, și anume cele legate de: convingerile ideologice, apartenența politică, antecedentele penale, sănătatea şi viața intimă ale persoanei fizice.

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. 

Articole similare