Publică un anunț
piatasud.md

Din fostă victimă a violenței în familie, a devenit o apărătoare a femeilor abuzate. Povestea unei tinere din Tartaul /VIDEO

Din fostă victimă a violenței în familie, a devenit o apărătoare a femeilor abuzate. Povestea unei tinere din Tartaul /VIDEO

După ani de abuz, Anastasia Volinschi, o tânără de 35 de ani din satul Tartaul, raionul Cantemir, a reușit să rupă cercul vicios al violenței și ajută astăzi alte femei din sudul țării să scape din mâinile agresorilor, relatează cusens.md

„La sud mai puțin se pune accentul pe protecția victimelor și fiind și eu cândva în această postură am avut puțin suport din partea autorităților și am decis să fiu eu acea persoană care va oferi suportul necesar victimelor.”

Anastasia s-a căsătorit, spune ea, cu o persoană nepotrivită. Am făcut-o dintr-un principiu, pentru că aveam 25 de ani și toți îmi spuneau că sunt fată bătrână pentru sat și trebuie să mă căsătoresc.” Mariajul fericit a durat doar o lună. Au urmat patru ani de bătăi și umilință.

Anastasia Volinschi: Cel mai groaznic a fost atunci când el, în permanență, mă amenința că o să mă omoare. Mă culcam seara cu frica că nu o să mă mai trezesc a doua zi. Eu nu ieșeam nicăieri, nu-mi dădea voie să mă duc la nimeni și să nu vină nimeni la noi. Nu intra nimeni în ogradă. Actele erau la el. Eu nu aveam acces la acte. La bani, de asemenea, nu avem acces. Încerca în permanență să-mi distrugă încrederea în mine și îmi spunea tot timpul că nu o să trebuiesc la nimeni, că sunt o femeie urâtă,  „cu un copil cui tu o să-i trebuiești?”.

A depus mai multe plângeri la poliție. În schimb, s-a ales cu și mai multă violență din partea soțului răzbunător. De rușine și frică, nu a cerut ajutorul familiei. Rămânea să locuiască cu soțul violent, retrăgându-și  de fiecare dată plângerile. „Nu pot să zic că am simțit susținere din partea lor [a polițiștilor] până la capăt.

VASILE LUPAȘCO, primarul satului Tartaul, cunoaște cazul Anastasiei: „Am fost implicat pe la ora 1:00 de noapte în cazul ei, când i-am luat bagajele de la fostul soț și copilul în miez de noapte. Fiecare familie cere o abordare diferită. Uneori sunt ambii vinovați, uneori unul din ei a uitat de familie și beția, mai ales. Cea mai gravă este situația când, culmea, se apelează la pumni”. 

După patru ani de umilință, Anastasia a prins curaj, iar în aprilie 2016 și-a părăsit soțul agresor. Peste jumătate de an a obținut divorțul. În 2019, fondează Asociația „Viitor Integritate Perspectivă – VIP Centru”, o organizație obștească care are drept scop prevenirea violenței și traficului de persoane. Astfel, din victimă a violenței în familie a devenit o luptătoare pentru drepturile femeilor. Mai mult, asociația a trecut hotarele satului. Cu ajutorul unei echipe de opt persoane ajută victimele violenței din mai multe localități din raionul Cantemir. În demersul ei este susținută de actualul soț.

 VITALIE VOLINSCHI, soțul Anastasiei: „Face un lucru bun, care unii numai vorba că ar fi bine, că ar trebui, dar nu face nimeni nimic, chiar și autoritățile, nu mai vorbesc de persoane fizice sau… Chiar e un lucru bun și o susțin în toate”.

Articole similare