Publică un anunț
piatasud.md

După mai bune de 2 ani de reconstrucții, elevii Școlii de Arte din Cahul au revenit în școala renovată //VIDEO

Cei circa 200 de elevi ai Școlii de Arte Maria Cebotari din Cahul se bucură de condiții bune de studiu, datorită renovării complete a clădirii în care se află instituția.  Primăria Cahul a beneficiat de un grant în valoare de circa 100 mii de dolari din partea Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, prin intermediul programului Kusanone. 

„Această investiție ne va ajuta la continuarea, educarea și dezvoltarea culturii în municipiul Cahul. Aici vor continua studiile generații întregi. Decenii întregi această instituție necesita o investiție ca să avem condiții cât mai bune pentru elevi, pentru pedagogii care activează, ca să se simtă ca acasă” ne-a declarat Svetlana Mihnea, Doirectoare interimară, Școala de de Arte „Maria Cebotari”. 

Lucrările au presupus schimbarea acoperișului, repararea capitală a fațadei și a interiorului, dar și amenajarea curții Școlii de Arte.  Pentru a vedea rezultatele proiectului, la Cahul a venit și Excelența Sa KATAYAMA Yoshihiro, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

„Avem o istorie de relații bilaterale, diplomatice, în ultimii 30 de ani în perioada on care am avut multe evenimente importante și plăcute. Sunt sigur ca evenimentele de astăzi va rămâne unul dintre acestea. Mă bucur foarte mult ca și eu mă aflu aici. Aș dori să-mi exprim respect și gratitudine față de tot efortul care a fost depus de către conducerea școlii și echipa care a muncit pentru acest proiect. Păcat că în ultimii 2-3 ani, din cauza pandemie, schimburile au devenit practic neexistente. Însă, noi, Japonia, am redeschis poarta pentru turiștii străini acum cineva zile și așteptăm schimburile personale, bineînțeles în domeniul artei, să revină la normalitate.

După realizarea acestui proiect, avem condiții optime pentru învățarea artei și eu zic: dragi elevi, acum este rândul vostru, să continuați tot așa de serios” a declarat E.S. KATAYAMA Yoshihiro, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.  

Datorită proiectului a fost schimbat și sistemul de încălzire a școlii, iar sălile de clasă au fost dotate cu mobilier necesar procesului de studii.

Cojan Eugen, absolvent: „Condițiile care erau 2 ani în urmă lăsau de dorit. În urma renovării care s-a făcut acum, personal am simțit mai mult confort ca să pot să însușesc.  Îmi pare rău că taman acum când să plec s-a făcut această renovare. Mă bucur pentru elevii care vor veni și vor dori sa învețe”.

Elevii și profesorii sunt încântați de condițiile actuale, mai ales că atât în timpul lucrărilor cât și în perioada pandemiei au activat mai mult în format online. 

Caminschi Lilia, Profesoară, pian: „Mulțumim poporului japonez și municipiului Cahul pentru renovarea instituției noastre. Ne-au creat condiții în urma cărora avem săli dotate. Clasele sunt deschise, luminoase, calde, și avem mare plăcere și suntem foarte bucuroși că în sfârșit avem o scoală frumoasă”. 

Gheorghe Ignatiuc, Profesor al instrumentelor aerofone: „S-a observat o îmbunătățire a elevilor în privința studiilor. Cu toate că acești 2,5 ani de pandemie pe noi puțin ne-a retras, dar datorită reparației făcute, copii foarte repede, împreună cu profesorii, și-au revenit și vom lua parte în continuare la concursuri naționale și internaționale. Avem elevi foarte buni la toate specialitățile. 

„Prin aprecierea Excelenței Sale și prin colaborarea pe care o avem cu ambasada Japoniei planificăm și alte proiecte să fie derulate în Cahul, și ne bucurăm ca există această deschidere, această perspectivă. Copii prin talentul lor, prin participarea la concursurile naționale și internaționale vor da un motiv de mândrie și performanță frumoasă pentru localitatea noastră, vor afirma că potențialul capitalei de sud, a regiunii de sud, sunt importante și trebuie de susținut aceste proiecte în domeniul educației și culturii” ne-a comunicat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul.

Clădirea Școlii de Arte M. Cibotari din Cahul a fost construită la începutul secolului al XX-lea, iar în 1954 a început să funcționeze drept școală muzicală pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Menționăm că în anul 2017, Primăria Cahul a semnat un memorandum de colaborare cu orașul Tomi din Japonia. 

Articole similare