Publică un anunț
piatasud.md

Gavriliță: Starea de urgență va fi prelungită. Spațiul aerian rămâne închis

Gavriliță: Starea de urgență va fi prelungită. Spațiul aerian rămâne închis

Starea de urgență în legătură cu escaladarea situației din Ucraina, va rămâne în vigoare, atât timp cât există pericole la graniță. Totodată, spațiul aerian rămâne închis, fiind accesibil doar acea porțiune cu direcția din și spre România. Cel puțin asta a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul ediției de luni seară, 11 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Atât timp cât avem război în vecinătatea noastră și există riscuri de escaladare în vecinătate care ar putea genera noi fluxuri de refugiați, atunci cred că este cazul să mergem să solicităm prelungirea stării de urgență”, a precizat Natalia Gavrilița.

„Ne-am luat un angajament să nu facem abuz de această stare de urgență, să luăm decizii în Comisia Situații Excepționale, decizii care țin de gestionarea anume a consecințelor acestei crize și războiului din Ucraina”, a mai menționat ea.

Decizia vine în contextul în care războiul din Ucraina continuă, iar securitatea cetățenilor este prioritară.

„Cred că cetățenii pot fi, în felul acesta, mai siguri, pentru că, pe de o parte, vom avea acest instrument de luare a deciziilor rapide prin Comisia Situații Excepționale, dar, pe de altă parte, avem și procesul obișnuit de luare a deciziilor în Parlament. Vedem inițiative legislative, vedem un proces normal de luare a deciziilor cu respectarea tuturor rigorilor procesului decizional”, a spus Premiera.

Natalia Gavrilița a menționat că spațiul aerian nu va fi deschis: „Nu este vorba de reluarea unor curse, pentru că ele fizic nu pot fi reluate. Noi avem doar un singur coridor aerian în contextul riscurilor pentru aviația civilă. Până nu se schimbă evaluarea riscului, rămâne așa”.

Începând cu 21 martie, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel, fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.

Starea de urgență în legătură cu escaladarea situației din Ucraina a fost introdusă în 24 februarie. Pentru au votat 88 de deputați. 

Articole similare