Publică un anunț
piatasud.md

Guvernul a transferat dreptul de exploatare a zăcămintelor de la Văleni și Victorovca. Vezi cine va exploata zăcămintele

Guvernul a transferat dreptul de exploatare a zăcămintelor de la Văleni și Victorovca. Vezi cine va exploata zăcămintele

Guvernul a făcut un pas important miercuri prin transferarea dreptului de exploatare a zăcămintelor de petrol de la Văleni (Cahul) și de gaze naturale de la Victorovca (Cantemir) către întreprinderea de stat „Expediția Hidrogeologică a Moldovei” (EHGeoM).

Această decizie marchează sfârșitul unei perioade de „gestionare ineficientă” de către companiile private, conform declarațiilor directorului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojocaru.

”Prin decizia de astăzi, reafirmăm – resursele subterane aparțin statului iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul țării se va face în interes de profit pentru țară și cu reducere la minim a impactului asupra mediului”, a menționat în ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice.

Potrivit INFOTAG, directorul Agenției Proprietății de Stat, Roman Cojocaru, a remarcat că în toamna anului 2023 s-a luat decizia de naționalizare a acestor zăcăminte, după „două decenii de gestionare ineficientă” de către companiile private.

Prim-ministrul Dorin Recean a împuternicit Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal să evalueze prejudiciul adus statului ca urmare a exploatării zăcămintelor din cauza gestionării ineficiente și neîndeplinirii obligațiilor contractuale față de stat.

Statul a preluat aceste active sub control la sfârșitul anului 2023. Anterior, drepturile de exploatare aparțineau (din 1995) companiei Redeco (SUA), iar apoi (din 2007) companiei Valiexchimp.

Articole similare