Publică un anunț
piatasud.md

În acest an, programul sărbătorii găgăuze „Hederlez” va fi desfășurat online

În acest an, programul sărbătorii găgăuze „Hederlez” va fi desfășurat online

Sărbătoarea populară a găgăuzilor „Hederlez”, marcată pe 6 mai, în acest an va fi organizată fără spectatori, din cauza crizei pandemice generată de COVID-19 şi starea de urgenţă decretată în Republica Moldova până la 30 mai, transmite MOLDPRES cu referire la presa din regiune.

Conform autorităţilor din UTA Gagauz-Yeri, programul de acţiuni al sărbătorii, care împlineşte în 2021 trei decenii de când este organizată la nivel oficial, va fi desfăşurat în regim online.

„Pentru realizarea acestui plan vor fi antrenate toate casele de cultură din autonomie, muzeele etnografice, colectivele artistice. De asemenea, în acest an jubiliar vom lansa şi un clip cu imnul sărbătorii „Hederlez”, cu participarea a 250 de artişti”, a spus Marina Semionova, şeful Direcţiei cultură în executivul de la Comrat, citată de gagauzinfo.md.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în fiecare an în ziua când creștinii ortodocși de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intense şi productive.

Tradițional, de „Hederlez”, la Ceadâr-Lunga are loc o cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din localitate şi executivul autonomiei. În ultimii ani, pentru cursele de cai „Altîn At” (calul de aur) erau formate rute turistice, derbiul de la Ceadâr-Lunga fiind inclus în agenda turistică naţională.

În anul trecut, activitățile prilejuite de marcarea sărbătorii populare „Hederlez”, la fel ca şi alte evenimente importante pentru regiune, din cauza pandemiei, au fost amânate de autoritățile de la Comrat.

Articole similare