Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova sunt aproximativ 2500 de pacienți cu boli rare

În Republica Moldova sunt aproximativ 2500 de pacienți cu boli rare

În Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ 2500 de pacienți cu boli rare, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei internaționale a bolilor rare, comunică MOLDPRES.

Potrivit MS, în țara noastră diagnosticarea persoanelor cu aceste maladii se realizează la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală. Pentru cazurile în care sistemul național nu dispune de capacități de diagnostic, în special la nivel genetic, instituția colaborează cu laboratoarele din străinătate.

Conform sursei citate, anual statul alocă mijloace financiare pentru tratamentul bolilor rare. În anul 2023 s-au acordat circa 61,5 milioane de lei pentru 1082 de persoane diagnosticate cu 11 maladii rare precum hemofilie, artrită juvenilă, hipertensiunea pulmonară, epidermoliză buloasă, colită ulceroasă, diabet insipid.

Pacienții cu boli rare beneficiază de medicamente compensate în proporție de 100%, prescrise de medicul de familie. Anul trecut, în premieră au fost incluse în lista medicamentelor compensate două denumiri noi de medicamente costisitoare pentru tratamentul sclerozei multiple și fibrozei chistice.

Datele statistice prezentate de MS, arată că pe parcursul anului 2023, în cadrul Comisiei privind selectarea pacienților cu tratament sau investigații costisitoare, au fost examinate dosarele a opt persoane diagnosticate cu diverse maladii rare și malformații congenitale.

Articole similare