Publică un anunț
piatasud.md

Istoria Școlii Sportive din Cahul

Istoria Școlii Sportive din Cahul

Clădirea Școlii Sportive nr. 1 a fost construită ca sediu pentru Complexul de Cultură și Sport din or. Cahul, cu spații corespunzătoare activităților de bază și de profil, constituit în baza Deciziei 8/3 in 18.07.1984 a Comitetului Executiv al Sovietului Orășenesc Cahul de Deputați ai Poporului ”Cu privire la înființarea Complexului Cultural-Sportiv din Cahul”. 

Atât arhitectura clădirii cât și decorul ei sunt de tip sovietic. Peretele din partea estică a clădirii este înfrumusețat cu un mozaic specific acelei perioade, care prezintă artistic idealul omului proiectat de ideologia comunistă, în cazul dat prin dragostea față de sport. 

școală sportiva cahul

Mozaicul este alcătuit din cinci compoziții cu tematică sportivă, realizată din smalț (sticlă topită cu pigmenți de diferite culori). Panoul a fost executat în anul 1989 de către artistul plastic sovietic Gheorghii Andreevici Hadjioglov (Hadjalov), care a realizat numeroase lucrări monumentale în Republica Moldova în perioada anilor 1979-89, dintre care două mozaicuri în orașul Cahul. 

Mozaicul a devenit o cartea de vizită a clădirii Școlii Sportive nr. 1 din Cahul și a fost inclus în Registrul local al monumentelor de for public de categoria ”B” din municipiul și raionul Cahul, aprobat prin Decizia Consiliului raional Cahul nr. 03/07-V din 17 septembrie 2020.

Școala sportivă nr. 1 din Cahul oferă un complex de servicii sportive punând la dispoziție sală de jocuri sportive, sală de gimnastică, sală de tenis de masă, stadion cu o capacitate de aproximativ 450 copii încadrați în activități sportive. Doar Școala Sportivă nr. 1 dispune de bazin de înot cu suprafața bazinului 500 m2 oglinda apei,  acesta fiind unicul de acest gen de pe teritoriul orașului, iar în prezent bazinul este nefuncțional.  

școală sportivă din cahul

În anii 2022-2023, Primăria Municipiului Cahul a planificat implementarea unui proiect tehnic de reabilitare a Școlii Sportive nr. 1, cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului EU4Moldova: Regiuni Cheie. 

Proiectul tehnic prevede reparația capitală a clădirii Școlii sportive, inclusiv a piscinelor, cu replanificarea parțială a încăperilor, termoizolarea și finisarea fațadelor și construcția unui bloc anexă la construcția existentă, pentru organizarea intrării separate la piscina mare (nivelul 2) cu asigurarea tuturor încăperilor necesare procesului tehnologic (vestiare, blocuri sanitare etc.).

Vladimir Papana este directorul Școlii Sportive Nr. 1 din Cahul de mai bine de 20 de ani. A fost martor ocular la cele mai mari succese ale sportului Cahulean, dar a pus și umărul. A lăsat cariera de sportiv pentru a ajuta la dezvoltarea în Cahul a baschetului, voleiului, tenisului de masa altor tipuri de sport găzduite de Școala Sportivă.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ” www.ziuadeazi.md – platformă locală credibilă și sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații.Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Articole similare