Publică un anunț
piatasud.md

Liubomir Iorga – dansatorul, meșterul popular și muzicianul de la Vadul lui Isac

În anul 1932, la 12 aprilie, în s. Vadul lui Isac, raionul Cahul, se naște meşterul popular, instrumentistul, dansatorul, actorul şi muzicianul Liubomir Iorga.

Timp de 10 ani a evoluat, ca solist, al Ansamblului Academic de Dansuri Populare „Joc” (1949-1959), după care 4 ani, până în 1963, a lucrat în calitate de coregraf la Teatrul de Operă și Balet.

În 1964 ajunge să lucreze la atelierul de muzică al Combinatului de producție de pe lângă Ministerul Culturii, devenind în timp un veritabil meșter al instrumentelor populare. În 1972 lansează instrumentul care îi poartă numele – Iorgafonul, făcut din tivdă, pe care l-a demonstrat, în 1995, chiar președintelui SUA B. Clinton.

„Am văzut la mama niște tivde, am luat câteva. În drum spre Chișinău mi-a și venit ideea. Doar tivda are vid, e goală înăuntru. Până-n seară l-am și făcut” a declarat într-un interviu publicat în revista Moldova în anul 1988. (Alexandru Manoil „88 & 333 copământeni”)

Un video cu Liubomir Iorga prins în procesul de creație a instrumentelor populare a fost publicat de Agenția Națională a Arhivelor. Imaginile datează cu anul 1975.

Maestrul Emerit al Artei, cavaler al Ordinului Republicii, Liubomir Iorga a decedat la 7 mai 2014.

Articole similare