Publică un anunț
piatasud.md

Nicolae Botgros împlinește azi 70 de ani!

Nicolae Botgros

Maestrul Nicolae Botgros sărbătorește ziua de naștere pe 25 ianuarie. Dirijorul și conducătorul artistic al celebrei orchestre „Lăutarii” împlinește vârsta de 70 de ani.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicul-Moldovenesc, raionul Cahul într-o familie de lăutari.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”). Apoi dirijor al Orchestrei Ansamblului Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare „Joc”. În  1978 devine director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, Nicolae Botgros a fost distins cu titlul Artist Emerit, iar în 1988 cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. 

În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002, postul de Televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc. Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, numele lui  Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde maestrul a învățat în anii 1968-1972,

În raionul Cahul, numele îi poartă școala din satul natal, dar și Palatul de Cultură din municipiul Cahul. 

Nicolae Botgros este cetățean de onoare al raionului Cahul. 

Articole similare