Publică un anunț
piatasud.md

„Școala Fără Violentă” un proiect de prevenire și combatere a violenței în școlile din raionul Cahul

„Școala Fără Violentă” un proiect de prevenire și combatere a violenței în școlile din raionul Cahul

Circa 15 profesori din 2 instituții de învățământ, Colegiul ”Iulia Hașdeu” din municipiul Cahul și gimnaziul ”B.P. Hașdeu” din satul Tătărăști au beneficiat în perioada 5 – 7 februarie de un program de training dedicat profesorilor pentru a îmbunătăți abilitățile acestora în prevenirea și gestionarea situațiilor de violență în școli, în contextul angajamentului continuu de promovare a unui mediu educațional sigur și lipsit de violență, cu sprijinul proiectulului „Școală Fără Violentă”, implementat în raionul Cahul de către AO Ophelia  în parteneriat cu AO Perspectiva.

Inițiativa este realizată în parteneriat cu experți în domeniul psihologiei educaționale și instituțiile de învățământ beneficiare, programul de training fiind  desfășurat de experți și formatori în echitate de gen din cadrul AO ”Femei pentru femei”. 

„Timp de 3 zile am participat cu mare interes la instruirea privind egalitatea de gen în vederea promovării acestor principii.  În școlile în care există bună înțelegere între toate genurile, nu există discriminare” ne-a declarat Corina Radu, profesoară. 

Programul vine în sprijinul cadrelor didactice din raionul Cahul, oferindu-le cunoștințe, resurse și instrumente practice de prevenire, identificare și gestionare a situațiilor de violență în școli.  Timp de 3 zile ale programului de training profesorii au fost instruiți privind violența în bază de gen atât în comunitate cât și în mediul școlar și protecția pe care autoritățile, inclusiv instituțiile de învățământ, sunt obligate să o ofere atunci când întâlnesc cazuri de violență.

„Cadrele didactice au un rol important în combaterea violenței în societate. Prin activitățile curriculare  și extracurriculare pot susține tinerii să aibă relații mai sănătoase, mai armonioase, să trăiască mai liber de stereotipuri, de prejudecăți și astfel să contribuim la o viață mai pașnică și mai sănătoasă în societate” a menționat Alina Cebotari, formatoare. 

Totodată, profesorii au dezvoltat deprinderi de analiză critică asupra problemelor cu care elevii și elevele se confruntă zilnic din perspectiva de gen și au fost încurajați să fie pro-activi în oferirea unui sprijin și protecției necesare.

„Am făcut cunoștință cu noi concepte privind discriminarea. Este un subiect actual în școală, pentru copii și societate. Ceea ce am luat de la acest seminar o să o ducem în școală, vom continua colaborarea la acest subiect” a menționat Valeria Bloșenco, profesoara  gimnaziului ”B.P.Hașdeu” din s.Tătăraști

Precizăm că Proiectul ”Școală fără violență” este o inițiativă-pilot, cu o durată de implementare de 8 luni, cu un buget total de 46 000 euro, implementat în raionul Cahul cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Scopul proiectului este de a crește capacitățile instituțiilor de învățământ din raionul Cahul în prevenirea și combaterea fenomenului violenței și violenței bazate de gen. 

Această activitate este implementată de Asociația Obștească Perspectiva, în parteneriat cu Asociația Obștească Ophelia. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), co-finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic. 

Articole similare