Publică un anunț
piatasud.md

Strugurii Moldovei cuceresc noi piețe! Exporturi record în 33 de țări în 2023

Strugurii Moldovei cuceresc noi piețe! Exporturi record în 33 de țări în 2023

În anul precedent 2023 au fost exportate 84,55 mii tone de struguri, în valoare totală de 75,67 mil $ SUA (preț mediu per kg de 0,9 $ SUA).

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare raportează că în anul dat s-a extins considerabil geografia exporturilor, efectuându-se livrări în 33 de țări, comparativ cu 23 de țări în anul 2022. În rândul destinațiilor noi se află Suedia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Italia, Lituania, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Kârgâzstan, Albania ș.a.

Deasemenea, exportul de struguri pentru masă a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2022. Producătorii au reușit să majoreze  cantitatea de struguri exportată cu aproximativ 11% și valoarea cu circa 33%.

Conform deciziei Parlamentului European, exportatorii moldoveni de struguri pot accesa piața UE fără restricții tarifare sau cantitative.

Această oportunitate presupune însă o responsabilitate crescută, fiind esențial ca producătorii să se angajeze într-o planificare și coordonare eficientă pentru a asigura că strugurii lor îndeplinesc cerințele stricte de calitate și siguranță impuse de piața europeană.

Articole similare