Publică un anunț
piatasud.md

Danube Oil din Giurgiulești și-a oprit activitatea. Află motivul

Danube Oil din Giurgiulești și-a oprit activitatea. Află motivul

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi dar și Danube Oil din Giurgiulești şi-au sistat activitatea, transmite mold-street.com

Motivul invocat de administraţia fabricii Floarea Soarelui este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului.

„Am staţionat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăşi staţionează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reuşim să procurăm cantităţi suficiente pe piaţa Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licenţa”, a declarat Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui.

De ce s-au oprit fabricile de ulei de floarea soarelui

Astfel compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.

Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.

„Conform estimărilor noastre pe piaţă au mai rămas doar circa 100.000 de tone de seminţe de floarea soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la preţul de pe piaţă şi vor să păstreze seminţele, în speranţa că la vară preţurile vor creşte. Noi nu putem să îi obligăm să vândă”, adaugă Stela Ostrovețchi.

Articolul integral citiți pe mold-street.com

Articole similare