Publică un anunț
piatasud.md

Agricultorii din Cahul ies la proteste. Vezi detalii

Agricultorii din Cahul ies la proteste. Vezi detalii

Mâine, 7 februarie, agricultorii din raionul Cahul vor organiza un protest pașnic cu tehnica agricolă. Protestul va începe la ora 10:00 și va avea o durată nedeterminată.

”Fermierii sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minime pentru lucrările de primăvară. Tehnica agricolă cel mai probabil va fi concentrată în dou puncte – 1. Intersecția Centurii Cahul- Oancea în mun. Cahul. 2. Traseu Cantemir – Cahul, între satele Tretești și Roșu. Posibil vor fi organizate marșuri cu tehnica”, se arată într-un comunicat al femierilor.

Precizăm că la finele lunii ianuarie, mai mulți fermieri din raionul Cahul au semnat un demers către autorități în care cer să se ia măsuri de urgență pentru a evita falimentul lor.

Ei spuneau că Comisia specială creată de Ministerul Agriculturii nu funcționează, iar în prezent nu au bani pentru lucrările de primăvară.

În demersul lor către Guvern, Parlament și Președinție, agricultorii din Cahul cer introducerea până la 31 decembrie 2024 a unui moratoriu la calcularea penalităților către bănci și intervenția Băncii Naționale. Totodată, ei mai cer alocarea compensațiilor de cel puțin 2000 de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar. 

Agricultorii din Cahul spun că dacă nu vor primi un răspuns în următoarele cinci zile, vor ieși la proteste cu tehnica agricolă.

Articole similare