Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Gaz, lemne sau electricitate – care e soluția mai eficientă pentru autoritățile locale în sezonul de încălzire

VIDEO// Gaz, lemne sau electricitate – care e soluția mai eficientă pentru autoritățile locale în sezonul de încălzire

După scumpirea permanentă a prețului la gazul natural și instabilitatea din regiune, riscul de a rămâne total fără gaz a adus pe agenda publică subiectul securității energetice.   

Toți sunt vizați de scumpirile la resursele energetice, fie aceasta gazul natural, lemnele/biomasa sau energia electrică. Atât cetățenii, agenții economicii cât și instituțiile publice ajung să cheltuie mult mai mulți bani decât anul trecut pentru a asigura încălzirea încăperilor. 

Cea mai actuală întrebare acum este cum să economisim, sau cum să ne asigurăm securitatea energetică pentru a nu ajunge într-un moment dat că nu mai avem gaz în conductă, iar, spre exemplu, copii la grădinițe vor sta în frig. Instituțiile publice sunt extrem de vulnerabile la acest capitol, iar banii care merg pentru achitarea facturilor sunt bani publici, adunați din impozitele și taxele achitate de fiecare cetățean.

Cu acești  bani s-ar putea de reparat un drum, sau un trotuar, sau de amenajat un teren de joacă, însă noi îi ardem. 

Am aflat cum autoritățile locale abordează problema, care sunt costurile și care sunt cele mai eficiente soluții din punct de vedere practic, dar și din punctul de vedere a experților.

Acest material jurnalistic a fost elaborat cu sprijinul „Inițiativei pentru combaterea crizei globale printransparență și libertate de exprimare: Reziliența mass-media în contextul crizei”, susținută deMinisterul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) în parteneriat cu DWAkademie. Toate opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă punctul de vedere al DeutscheWelle sau al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Articole similare