Publică un anunț
piatasud.md

Descoperiri arheologice în satul Burlăceni, raionul Cahul // FOTO

Descoperiri arheologice în satul Burlăceni, raionul Cahul // FOTO

În toamna anului 2022, Agenția Națională Arheologică a efectuat săpături arheologice pe moșia comunei Burlăceni, în raionul Cahul din Republica Moldova.

Cercetările au avut loc pe traseul proiectului de construire a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău și au vizat un tumul (numărul 10) situat în partea de nord a satului Burlăceni, la aproximativ 2,8 km nord-nord-est de extremitatea localității.

Tumulul se afla pe terasa superioară a malului drept al râului Salcia Mare, într-o zonă de figurează pe hărțile topografice din a doua jumătate a secolului XX cu denumirea de Clun. Diametrul tumulului era de circa 40 de metri, iar înălțimea sa ajungea la 0,7 metri.

În urma cercetărilor arheologice efectuate, au fost descoperite mai multe complexe funerare sau de cult care datează din diferite perioade ale epocii bronzului, inclusiv culturile Iamnaia, Mnogovalikovaia și Sabatinovka, precum și din evul mediu timpuriu, adică din perioada migratorilor turanici. În plus, au fost identificate și alte complexe menajere sau cu altă destinație, cum ar fi instalații de foc, șanțuri și gropi, iar materialele descoperite au inclus obiecte din epoca modernă și contemporană.

Piesele arheologice descoperite în cadrul complexelor cercetate au adus o contribuție importantă la îmbogățirea patrimoniului mobil al Republicii Moldova. După conservare și restaurare, acestea vor fi expuse în cadrul expozițiilor muzeale, unde vor putea fi admirate de publicul larg. Cercetările arheologice de acest gen sunt extrem de importante pentru înțelegerea istoriei și culturii unei regiuni și pentru conservarea patrimoniului său cultural. De aceea, este esențial ca autoritățile să sprijine și să finanțeze aceste activități, astfel încât să poată fi descoperite și conservate cât mai multe piese și obiecte care să ne ajute să înțelegem trecutul și să-l apreciem la justa valoare.

Articole similare