Publică un anunț
piatasud.md

Gunoiștea crește la doar 10 metri de traseul național. Ce spun autoritățile

Gunoiștea crește la doar 10 metri de traseul național. Ce spun autoritățile

O porțiune a traseului Cahul- Taraclia, în preajma satului Moscovei, raionul Cahul, a devenit loc de evacuare a deșeurilor de toate tipurile.

Chiar dacă intenția unor cetățeni s-ar părea nobilă, de a acoperi râpa existentă pe marginea traseului, și chiar dacă acesta este în proporție de 80% acoperită deja, acolo se depozitează nu doar pământ sau lut, dar și deșeuri provenite din construcții, deșeuri menajere, sticlă etc.

O acțiune de acest gen a fost surprinsă de către un cahulean și plasată în grupul orașului de pe Facebook. În video se poate de observat cum o autobasculantă cu numerele de înmatriculare QMO 360 descarcă gunoiul fără nici o frică.

Am mers la fața locului, am filmat cum stau lucrurile, dar și am discutat cu Vladimir Moldovanu, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat Cahul. De asemenea, am discutat și cu Iurie Arnaut, directorul ÎM Gospodăria Comunal-Locativă Cahul, care ne-a explicat cum corect de procedat pentru a nu fi pasibili de sancțiuni pentru încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor.  

Menționăm că potrivit articolul 154 al Codului Contravențional, stabilește sancțiunile pentru  încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor

Astfel,  nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Faptele specificate mai sus, care au creat pericolul poluării mediului se sancţionează cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori utilizarea unor alte procedee de evacuare a deşeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Articole similare