Publică un anunț
piatasud.md

INTERVIU. Un serviciu de asistență pentru victimele violenței în familie, cu accent pe confidențialitate, a fost lansat la Cahul

INTERVIU. Un serviciu de asistență pentru victimele violenței în familie, cu accent pe confidențialitate, a fost lansat la Cahul
© foto simbol: digi24.ro

Din luna aprilie 2022, în Cahul activează un serviciu pentru asistență și consiliere a victimelor violenței în bază de gen și a violenței în familie. 

Serviciul este dezvoltat în cadrul proiectului „Consolidarea acțiunii de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, susținut de UN Women, implementat de Asociația „Artemida” din Drochia, cu suportul Clubului „Vreau să știu” din Cahul, organizația fiind responsabilă pentru activitățile desfășurate în raionul Cahul. În primele două luni de la lansare, serviciul are deja câțiva beneficiari, care primesc asistență psihologică, juridică și socială. Printre beneficiari sunt și bărbați. Despre diferența dintre acest serviciu al Clubului „Vreau să știu” și serviciile prestate victimelor violenței în familie de către structurile de stat din raionul Cahul am discutat cu Angela Dunas, juristă în cadrul proiectului. 

Doamnă Dunas, de ce este nevoie de un serviciu alternativ pentru victimele violenței în familie, dacă în raionul Cahul activează Centrul Maternal, Direcția asistență socială și protecția familiei, poliția, în fiecare localitate sunt create și activează echipe multidisciplinare care deja lucrează cu victimele violenței în familie?  

La moment, activitatea Centrului Maternal din Cahul este sistată pe motiv că sunt plasați refugiații din Ucraina. Dar totuși, când activa Centrul Maternal, victima violenței în familie, ca să ajungă beneficiară a Centrului, trebuia, în mod obligatoriu, să fie formată o echipă multidisciplinară, să-i fie întocmit un dosar, la el se anexează procesul-verbal semnat de polițistul de sector, drept confirmare a faptului că persoana a fost supusă violenței etc. La noi se poate adresa orice persoană care consideră că este victima violenței, indiferent de tipul violenței, și poate beneficia de servicii psiho-socio-juridice. Noi nu avem nevoie de procese-verbale de la polițistul de sector, nu e nevoie să fie parcursă toată procedura prin echipele multidisciplinare. 

Principala diferență e că nu este birocrație, echipa multidisciplinară poate doar să ne anunțe prin telefon despre un caz sau altul. Apropo, noi facem și instruirea membrilor echipelor multdisciplinare din raionul Cahul. Un alt plus este că păstrăm confidențialitatea presupusei victime, deoarece sunt victime care nu vor să se expună din diferite motive. Avem câteva dosare cu care lucrăm și beneficiarii nu vor ca să se știe că sunt victime ale violenței. Aici, psihologul stabilește dacă este cu adevărat victimă, juristul și asistentul social lucrează pentru a oferi toată asistența necesară.  

De ce este importantă păstrarea anonimatului? 

Din păcate, trăim în localități foarte mici, unde e foarte greu să ascunzi ceva. Cumătrismul este caracteristic moldovenilor, iar într-un sat cu o populație de 3 mii de oameni, de exemplu, este mare probabilitatea că, să spunem, membrii echipelor multidisciplinare să fie în relații de rudenie sau prietenie cu rudele victimelor sau chiar cu agresorii. Acest fapt poate descuraja potențiala victimă să ceară ajutor.  

Cum se lucrează aici cu oamenii care solicită ajutor?

Persoanele se adresează, noi identificăm dacă sunt într-adevăr victime ale violenței și determinăm tipul de violență. Lucrăm foarte mult pe prevenire. Acordăm suport pentru a preveni situații care ar duce la violență în familie, potențialei victime i se oferă consultație juridică: i se explică ce acțiuni și măsuri pot fi întreprinse pentru a preveni o situație de violență în familie, care sunt drepturile ei și care sunt prevederile legale.  

E important să le insuflăm încredere, să cunoască și să-și apere drepturile, să știe unde și când trebuie sa se adreseze. Atunci când persoana va conștientiza acest lucru, împreună putem depune cerere în instanța de judecată sau la poliție. 

Cât timp se lucrează cu victima? 

Noi lucrăm în echipă, lucrează paralel mai mulți specialiști: psiholog, jurist, asistent social. Tot procesul durează, sunt mai multe etape, în funcție de problemă. Foarte mult au de lucru psihologii în aceste cazuri, dar în paralel lucrează asistentul social și juristul. Pina la finele anului vrem să ajutăm cel puțin 25 de femei din raionul Cahul și raionul Cantemir. Pentru a beneficia de serviciile noastre, putem fi contactați la nr. de telefon 076933545. Evident, noi vom asigura confidențialitatea.

Cazurile de violență în familie pot fi raportate de către victime, dar și de către martori, la numărul de urgență 112. De asemenea, în Republica Moldova funcționeze non stop o linie de încredere pentru femei și fete la care victimele pot găsi consiliere și pot raporta cazuri: 0 80088008. 

Vitalie Hontogu

Articole similare